Foto natječaj – studeni

Info za medije 02.12.2020 Kultura

Fotografirati vremenske prilike i neprilike, neovisno jesu li to kiša, magla, gromovi i munje, jugo, bura, mraz, snijeg ili bilo što drugo što spada u ovu temu, prvenstveno je izazovno i poprilično zahtjevno. Danas na primjer ima niz pojedinaca pa čak i udruženja koja se bave samo fotografiranjem munja i mora se priznati da fotografiranje vremenskih prilika stvara poseban ugođaj i atmosferu snimanoga motiva. Poznat je primjer Alfreda Stiglica s početka dvadesetog stoljeća koji je, kako bi snimio pojedine motive New Yorka, znao šest sati stajati u mećavi i čekati najbolji trenutak snimanja, što nam govori koliko katkada treba biti i vremenski i emocionalno, a u konačnici i cijelim svojim bićem posvećen poslu koji radimo, a to je u ovom slučaju fotografiranje, fotografija.

U ovom mjesecu impresivna je prijava od 39 autora koji nam donose prekrasne motive na kojima gledamo maglu, mraz, snijeg, buru, jugo itd. Ističem i pohvaljujem najbolje: Magla na Platku Biljane Pantelić Adžaga, Jutro iznad magle Branka Lautara, Snježno kraljevstvo Darija Abramovića, Jugo na Kostreni Đoke Glušice, Jesenski dan, kišni dan Dorotee Blažević, Spomenik u magli na Grobniku Lorene Koić, Zlatnom prašinom Stanislava Juretića i Kvarnerska čipka od bure Staše Sobolevskog.

Navedene fotografije odlikuje jasna namjera autora, čistoća kompozicije te „uhvaćena“ atmosfera prikazanih vremenskih senzacija i sve bi s lakoćom mogle ponijeti titulu najbolje. No, kako propozicije nalažu da se izabere samo jedna, izdvajam i nominiram na prvo mjesto Jesenski dan, kišni dan Dorotee Blažević. Fotografija je minimalističkoga sadržaja na kojoj dijelovi krošnje, tj. ogoljelih grana djeluju kao kakav nježni crtež olovkom ili ugljenom. Slojevitost i prozračnost magle napravila je finu distancu između tamnije grane na desnoj strani i svjetlije krošnje koja dominira lijevim dijelom fotografije. Ogoljele grane, sveprisutnost magle te gornja praznina kadra vrlo uvjerljivo govore o pravoj, dubokoj, kasnoj, sumornoj, vlažnoj i kišnoj jeseni. Ovo je jesen koja nas katkada čini depresivnima za razliku od one rane, plodonosne, bojama bogate jesen. Autorica je baš na najbolji način s minimalno izražajnih sredstava dočarala taj osjećaj kasne jeseni ili atmosfere pred nadolazeću zimu.

Borislav Božić, prof.

Tema za prosinac je : snijeg, mraz, zima i more…

Pobjednička fotografija po izboru glasova putem Facebooka je “Kvarnerska čipka od bure” autora Staše Sobolevskog.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.