Održana 17. sjednica Županijskog operativnog centra za provedbu Plana intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora u PGŽ

Sjednica 18.12.2020 Pomorsko dobro, Promet

U novoj dvorani za sastanke u prizemlju zgrade Lučke kapetanije Rijeka održana je 17. sjednica Županijskog operativnog centra za provedbu Plana intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora u PGŽ. vencija kod iznenadnog onečišćenja mora u PGŽ.

Uoči sjednice, župan Zlatko Komadina obišao je novouređeni prostor kojeg je Primorsko-goranska županija opremila informatičko-komunikacijskom opremom, te uredskom opremom i namještajem. Kako je istaknuo sam Župan utrošeno je 120.000 kuna kako bi ŽOC radio u primjerenim uvjetima. Također je podsjetio da smo bili prva Županija koja je formirala županijski operativni centar s važnom ulogom u zaštiti mora od onečišćenja.

“Prostor se uredio u sklopu velike rekonstrukcije prizemlja poslovne zgrade Lučke kapetanije u Rijeci koju je financirala vlada SAD-a u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture u ukupnoj vrijednosti oko 5.300.000,00 kuna, rekao je zapovjednik ŽOC-a” , lučki kapetan Darko Glažar.

U nastavku sjednice prezentiran je projekt “Kontrola opasnih podvodnih olupina u županiji s opisom stanja”. Članovi ŽOC-a zaključili su da se stalnim praćenjem stanja opasnih olupina omogućava veća kontrolu nad stanjem našeg podmorja, uz napomenu da smo jedina Županija koja je izradila Katalog svih olupina a posebno onih opasnih za onečišćenje mora. Predstavljeni su i rezultati izvješća o avioizviđanju za 2020. godinu. Ovim se projektom osigurava višegodišnji kontinuitet motrenja i nadzora mora i kraja Primorsko-goranske županije u ljetnom periodu. Pravovremenim uočavanjem i dojavom opasnosti od onečišćenja mora informira se ŽOC koji sukladno svojim ovlastima i nadležnostima u slučaju potrebe poduzima brzu reakciju u cilju sprječavanja i otklanjanja uočenih opasnosti.

Na sjednici je predstavljen i Ažurirani popisi pravnih i fizičkih osoba i njihove opreme koji su direktno u sustavu zaštite mora te institucija, organizacija i pravnih osoba koje ŽOC može angažirati u slučaju onečišćenja mora. Ovom provjerom dobili smo točan popis svih materijalno tehničkih sredstava koje posjeduju specijalizirane tvrtke, Županijske lučke uprave te broj ljudi osposobljenih i raspoloživih u svakom trenutku za intervenciju u slučaju većeg onečišćenja mora.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.