Foto natječaj – siječanj-veljača

Info za medije 01.03.2021 Odnosi s javnošću i protokol

Portret i pejzaž prve su teme u povijesti fotografije, a i dalje su ostale dominantne. Priroda je sama po sebi iznenadna, neobična, fascinantna i kao takvu uvijek ju je lijepo gledati. To gledanje i uživanje u scenama prirode može biti i putem slike, fotografske slike, i kroz povijest je nemali broj primjera sjajnih fotografskih autora koji su skoro isključivo cijeli svoj fotografski rad posvetili snimajući prirodu.

Tema pejzaža ima dosta snimateljskih specifičnosti koje treba znati i razumjeti, a za dobru fotografiju prvenstveno je važno i poznavati samu prirodu, a mogu reći i voljeti je. U tom suodnosu poznavanja fotografskog zanata i razumijevanja otvorenoga ambijenta, ambijenta pejzaža, stvorena je pretpostavka za stvaranje dobrih slika. Za slikanje pejzaža, neovisno jesu li to motivi iz prirode ili prizori iz grada, treba voditi računa u koje doba dana i po kakvim vremenskim prilikama fotografiramo. Nije isto je li dan sunčan ili oblačan, je li miran ili kišovit dan, a sve te vremenske prilike i neprilike nude dobrom znalcu i istinskom kreativcu mogućnost da na originalan način interpretira odabranu scenu.

Pristigle fotografija na ovaj natječaj s temom pejzaža prirode ili urbanog pejzaža vro su dojmljive. Niz fotografija zaslužuje pohvalu. To su: Begovo Razdolje Biljane Pantelić Adžaga, Urinj Darija Dorčića, Ne može ljepše Ingrid Jerković, Noćna Rječina Ivice Bajčića, Trag u beskraju Marina Majetića, Izlazak sunca na Drgomlju Milijane Šimunović, Samoća na distanci Silvije Butković, Duga Slavka Matejčića, Zimsko ruho Snježane Šimunović, Kvarnerski akvarel Staše Sobolevskog i Savršen pogled na grad Svjetlane Tadić. Nabrojih skoro sve fotografije, ali to ne znači da nisam kritičan, već su autori sve kvalitetniji. U svakoj ovoj istaknutoj fotografiji prepoznatljiv je jasan autorov angažman, njegova misao, ideja i poruka. Kadrovi odišu čistoćom i puninom estetske mjere. Snimljeni prizori jednostavni su po sadržaju, ali puni sočne i gledljive atmosfere.

Fotografiju koju izdvajam i nominiram na prvo mjesto je Begovo Razdolje Biljane Pantelić Adžaga, zato što je prizor zime, prizor snijega koji dominira cijelim kadrom vrlo vješto ispisan crnim „linijama“ – granama i grančicama ogoljele šume i cijela slika djeluju kao vrlo suptilna grafika. Prizor je u tonalitetu vrlo odmjeren tako da kadar u prvom planu počinje sa sivom plohom snijega na kojem su tamnijom sivom, skoro crnom „ispisane“ ograda tora za stoku, debla i krošnje. Kako pogled odmiče prema dubini kadra, snijeg je potpuno bijel i prekriva grane, debla i njihove sjene u vrlo gustoj i pravilnoj mrežastoj strukturi. Cijeli prizor vrlo je jednostavan, dojmljiv i vizualno vrlo čitljiv s mnoštvom prirodnih grafizama. Ovo ljepota slike je umijeće odabira kadra, kuta snimanja, doba dana i vremenskih prilika.

Borislav Božić, prof.

Tema za ožujak je Proljeće u mom dvorištu, u mom kraju, u mom gradu.

Pobjednička fotografija po izboru Facebook glasova je “Izlazak sunca na Drgomlju” autorice Milijane Šimunović.

Milijana Šimunović – Izlazak sunca na Drgomlju
Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.