Foto natječaj – ožujak

Izložba 01.04.2021 Odnosi s javnošću i protokol

Prva asocijacija na riječ proljeće je cvijet. Cvijet ili cvijeće, po uobičajenom shvaćanju ovih prekrasnih biljčica, prvenstveno pripada estetskom statusu naših života. No, nije to sasvim baš tako. Cvijeće ima važnu i društvenu, i zdravstvenu, i terapeutsku ulogu. Cvijeće je ljubav, a cvijeće je i tuga. Cvijeće je neminovno, cvijeće je sveprisutno, cvijeće je neizbježno. Tako je i s našim prijavama za ožujak. Od deset prijavljenih fotografija, sedam ih je s motivom cvijeća ili procvale voćke. Ali, pored osnovnog motiva fotografiju čini i ostali sadržaj kompozicije. Način kako je snimljen osnovni motiv te odnos ostaloga „uhvaćenog“ sadržaja u tom kadru i njegov odnos prema osnovnom motivu čini fotografiju dobrom ili manje dobrom. Gledajući ovih sedam fotografija kroz prizmu ovoga kriterija, onda svakako pohvalu zaslužuje fotografija Proljeće u gradu Biljane Pantelić Adžaga. Autorica je gradila fotografsku sliku oštrinom i neoštrinom, kao važnim izražajnim fotografskim sredstvom i to je jako dobro primijenila. Bilo je još nekoliko pokušaja da se fotografija strukturira oštrinom i neoštrinoma, ali nisu dovoljno konstituirani, samo su ostali na pokušaju.

Pojam proljeća, pored cvijeća, ima mnogo važnije značenje u životnom toku prirode. To je godišnje doba kada priroda kreće u svoj novi ciklus pa onda najčešće za nj kažemo da je to doba kada se ne samo priroda budi, već i sve ostalo dobiva neki novi životni zamah. Od preostale tri fotografije iz ove ožujske prijave, dvije donose prizore mora i fotografiju Sve dok bura dere Gorana Grudića pohvaljujem. Treća fotografija iz ove skupine je Društvo Marine Majetić. Društvo – je li to društvo ovih ovaca sa znatiželjnim pogledom prema snimateljici ili je to društvo jedne kokice koja je u hodu prema grupi ovaca i jaganjaca koje se čudom čude kakvu im sada vijest nosi kokoš ili je to naprosto društvo sela, neminovnost sela i njegovog suživota? Ljepotu fotografije i zagonetnost i životnost ove scene čini i sunce, koje se kroz krošnju dominantno prisutnog stabla probija, i kao da nam govori: Novi dan je. Sve što je u ovom kadru „uhvaćeno“ u službi je jedne ideje i misli, jedne teme, teme proljeća. Ovu fotografiju nominiram na prvo mjesto i proglašavam najboljom u „ožujskom paketu“.

Borislav Božić, prof.

Tema za travanj je ljudski rad; bilo koja vrsta ljudskoga rada: proljetni radovi na zemlji,na polju, radovi u voćnjaku, radovi u šumi, radovi na moru, na građevini, drvodjelski, limarski, bravarski, mehaničarski, rad u kuhinji itd.

Pobjednička fotografije po izboru Facebook glasova je “Sve dok bura” autora Gorana Grudića.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.