U Rizvanuši odana počast Velebitskim junacima

Manifestacija 23.05.2021 Odnosi s javnošću i protokol

Na spomen obilježju “Velebitskim Junacima” u Rizvanuši odana je počast poginulim pripadnicima Specijalne Policije, poginulim u Domovinskom ratu na Velebitu. U ime Primorsko-goranske županije svečanosti je prisustvovao pročelnik Ureda županije Goran Petrc.

U ljeto 1992. godine Specijalna policija Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske počela je zauzimati bitne vojnostrateške položaje na Velebitu radi formiranja svojih baza na tim položajima. U akciji Poskok 1 i poslije u akciji Poskok 2 obuhvaćena je linija obrane južnog Velebita na potezu Rizvanuša-Visočica-Struge-Ivine vodice-Vlaški grad-Dušice-Libinje-Bukva u ukupnoj dužini od preko 120 kilometara, čime je zapriječen prolaz neprijatelja prema Zadru i Karlobagu i na taj način onemogućeno ostvarivanje velikosrpske ideje o granicama Virovitica – Karlovac – Karlobag.

Na tom putu živote je izgubilo 26 pripadnika Specijalne jedinice policije. Riječi molitve za poginule specijalce izrekao je policijski kapelan Kapelanije Svetog Vida don Pavao Mokri.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.