Priopćenje Povjerenstva za ravnopravnost spolova povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Info za medije 22.09.2021 Socijalna politika

Povjerenstvo kao savjetodavno tijelo Skupštine Primorsko-goranske županije poziva sve sugrađanke i sugrađane da osude i prijave sve oblike nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama, uključujući obiteljsko nasilje.

Danas obilježavamo Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama koji je u Hrvatskom saboru 2004. proglašen u spomen na 22. rujna 1999. godine, dan kada su tri žene izgubile život. Ubojica Oraškić je tijekom brakorazvodne parnice, usmrtio bivšu suprugu Gordanu Oraškić, njezinu odvjetnicu Hajru Prohić te sutkinju Ljiljanu Hvalec, za što je osuđen na maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina.

Uz nacionalno kazneno i prekršajno zakonodavstvo, za pružanje potpore i zaštite ženama koje su žrtve nasilničkih ponašanja u svakoj zemlji u EU posebno su važne odredbe Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji koja je u Republici Hrvatskoj na snagu stupila 1. listopada 2018. godine.

Procjena stručnjaka je da u Republici Hrvatskoj još uvijek nedostaje barem 700 mjesta za žene žrtve nasilja u skloništima, a veliki broj županija nema ovakav oblik skloništa za žene žrtve nasilja iako Konvencija propisuje 1 sigurnu kuću na svakih 100.000 stanovnika, a isto tako nisu osnovani ni neophodni novi centri za potporu žrtvama seksualnog nasilja.

Vlada i dalje čeka na implementaciju Konvencije. Žene nemaju dovoljno podrške i vlast ih nije dovoljno zaštitila. Zašto?

Svi bismo trebali biti senzibilizirani za prepoznavanje nasilja nad ženama. Mnogi kažu da žele živjeti u društvu nulte tolerancije na nasilje. Na svakome od nas je zakonska i moralna obveza prijavljivanja saznanja za bilo koji oblik nasilja, ali i građanska i moralna odgovornost zaštiti žrtve nasilja.

Napadaju se žene svih društvenih slojeva i nivoa obrazovanja. Nasilnici su osobe svih profesija i socijalnih struktura. Stručnjaci procjenjuju da je u Hrvatskoj svakih 15 minuta fizički zlostavljana jedna žena. Tužna je istina da su brojke zapravo puno veće jer nažalost većina nasilja i nasilnika ostaje neregistrirana, žene u strahu ne prijavljuju počinitelje. Pandemija Covid-19 zatvorila je obitelji u njihova četiri zida i situacija se pogoršala.

Izuzetno je važna društvena osuda nasilja i potreba učinkovitog sustavnog djelovanja svih institucija nadležnih za zaštitu žrtava i kažnjavanje počinitelja kao i rad na prevenciji i osvješćivanju suradnje, tolerancije i ravnopravnosti kao jedinog mogućeg načina napretka društva u zaštiti ljudskih prava.

Pozivamo sve naše sugrađanke i sugrađane, pratite događanja i otvorite srca i čujte što vam govore i poručuju aktivistkinje i aktivisti civilnog društva, prepoznajmo i pomozimo žrtvama nasilja.

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 22. rujna možete pratiti niz aktivnosti u organizaciji udruga civilnog društva:

Ove godine je Udruga SOS Rijeka odlučila Nacionalni dan obilježiti kampanjom #ovonijeljubav, a kojom se nadamo građane/ke osvijestiti o problematici seksualnog nasilja u intimnim partnerskim odnosima (vezama i brakovima).

Kampanja će se odvijati u online okruženju, preko društvenih mreža, ali i offline, putem jumbo plakata koji će se nalaziti na raznim punktovima u gradu Rijeci. Želimo osvijestiti građane i građanke da je većina seksualnog nasilja počinjena od strane osobe koju žrtva dobro poznaje, nerijetko od strane intimnog partnera, supruga, dečka. Svaki seksualni kontakt na koji osoba nije pristala punom voljom i bez prisile je zapravo neželjeni kontakt, a žrtve često prolaze kroz njega pružajući minimalni otpor iz straha ili želje da sve što brže prođe, a silovanje postaje sastavni dio obiteljskog nasilja.

Ovim putem pozivamo sve građanke i građane da nam se pridruže u kampanji na društvenim mrežama koju će moći pratiti uz oznaku #ovonijeljubav te s nama podijele svoje komentare i razmišljanja i vlastite priče i iskustva.

Udruga U.Z.O.R. ove godine, Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, obilježava kreativno, radosno, kroz umjetnost, darivanje, razgovore i druženje – novim spoznajama i prilikama u kojima žena može biti što poželi. Učinit ćemo to poklonivši našim sugrađankama simboličan dar – slobodom žene da bude i živi ono što ona jeste, sigurna i zaštićena, kroz događanje ‘Sva lica žene’. Četiri naše sugrađanke, vrsne umjetnice – Mirna Sišul, Tanja Blašković, Višnja Laginja i Luisa Ritoša, na Korzu će slikati portrete žena – prolaznica, te će svaka žena portret dobiti na poklon.

Taj dar, novi je komadić identiteta, odraz umjetničkog stvaralaštva koji oplemenjuje i potiče da njegujemo sve ono što žena jeste. U ovoj novoj perspektivi sebe, svaka će žena moći pronaći i potaknuti novu životnu snagu, njegovati svoju nježnost i/ili veličati jakost. Imat će priliku vidjeti sebe iz drugog kuta, na novi način i u procesu stvaranja i mijenjanja vlastitog identiteta prigrliti još jedan svoj sloj.

Sve znatiželjne sugrađanke koje se žele vidjeti očima Mirne, Tanje, Višnje ili Luise, na štandu će se moći predbilježiti za svoj termin portretiranja koje traje do jedan školski sat.

Pozivamo sve naše sugrađanke da nam se pridruže na Korzu (kod Zare) u srijedu, 22. rujna, od 10 do 15 sati gdje će žene portretirati žene.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.