Župan Komadina: Tri Michelinove zvjezdice Kvarner pozicioniraju u sam vrh gastro turističke ponude
U sjedištu Primorsko-goranske županije župan Zlatko Komadina sa suradnicima primio je Luku Goleša, Denija Srdoča i Michaela Gollenza, chefove restorana nositelja Michelinove zvjezdice na području Primorsko-goranske županije. Dok je „Draga di Lovrana“ iz Lovrana svoju potvrdila, restoran „Nebo“ riječkog Hilton hotela i „Alfred Keller“ hotela Alhambra na Malom Lošinju novi su dobitnici ovog prestižnog međunarodnog gastro priznanja.
Uz iskrene čestitke, Župan se zahvalio nagrađenima što svojim umijećem doprinose pozicioniranju destinacije Kvarnera u vrh gastro-turističke ponude. Istaknuo je nekolik primjera razvoja turizma na ovom području, od osnivanja prvog klastera zdravstvenog turizma, podizanja kvalitete obiteljskog smještaja, do Centra izvrsnosti Ugostiteljske škole u Opatiji koja nudi usavršavanje u turizmu i ugostiteljstvu od obrazovanja do prakse.
Pridruživši se čestitkama, direktorica TZ zajednice Kvarner Irena Peršić Živadinov Michelinove zvjezdice smatra krunom kvarnerske gastro scene koja svoje početke ima i u formiranju oznaka kvalitete „Kvarner Food“ i „Kvarner Gastro“. Resorni pročelnik Mladen Brajan najavio je nastavak rada na brendiranju regije kao gastro destinacije i povećanju kvalitete autohtonih proizvoda.
Lokalne namirnice i mali proizvođači srž su svake kvalitetne kuhinje, složni su chefovi. Posebice Michael Gollenz, koji je u novi dom na Malom Lošinju došao iz Švicarske gdje pretežno ovise o uvozu namirnica. Kako je rekao, sada u lokalnoj sredini pronalazi namirnice izvrsne kvalitete, poput maslinovog ulja, creske janjetine i limuna.
Mjesto daljnje suradnje prepoznato je i u razvoju poljoprivrednog potencijala, a župan Komadina istaknuo je županijski Centar za poljoprivredu kojeg će uskoro posjetiti i Ministrica poljoprivrede upravo s ciljem razvoja regije i u toj gospodarskoj grani.
Michelinove zvjezdice sustav su ocjenjivanja najpoznatijeg i najutjecajnijeg gastronomskog vodiča na svijetu, a dobivaju ih oni restorani koji se ističu svojom vrhunskom kvalitetom, iznimnom originalnošću i savršenim kulinarskim vještinama.
U Cresu održana komunikacijska radionica “Pod povećalom”
Lokalna akcijska grupa Kvarnerski otoci organizirala je u creskoj palači Moise komunikacijsku radionicu nazvanu “Pod povećalom – Brendiranje i odnosi s javnošću za ugostitelje i proizvođače hrane na području LAG-a Kvarnerski otoci”. Radionica je dio projekta KUlinarska HArmonija ČArobnih okusa Primorsko-goranske županije.
Položeni vijenci povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje
Delegacija Primorsko-goranske županije predvođena zamjenikom župana Vojkom Brautom položila je vijence i zapalila svijeće povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.
Grad Mali Lošinj proslavio svoj Dan
U Muzeju Apoksiomena proslavljen je Dan Malog Lošinja. U uvodnom dijelu svečane sjednice Gradskog vijeća, kojoj je u ime Primorsko-goranske županije prisustvovao ravnatelj Županijske lučke uprave Mali Lošinj Filip Balija, govorili su gradonačelnica Ana Kučić i predsjednik Gradskog vijeća Dubravko Devčić.
Proglašeni pobjednici foto natječaja za listopad, tema za studeni “Izlazak ili zalazak sunca”
Čovjek ostvaruje interakciju sa svim živim stvorenjima, a u toj komunikaciji stvaraju se i neraskidive uzajamnosti koje katkada zovemo prijateljstvima. Ta emocionalna povezanost svakako je vrlo jaka, ne samo između ljudi već i između ljudi i životinja.