Pobjednici foto natječaja “Šapicama po županiji”

Izložba 03.11.2021 Odnosi s javnošću i protokol

Već je godina dana prošla od prve akcije Šapicama po PGŽ-u i evo nas ponovo u listopadu s našim ljubimcima. Dvadeset i troje autora prijavilo je svoje radove, fotografije svojih ljubimaca. Manje-više to su psi i mačke, izuzev jedne fotografije s golubovima. Da, i ptice su česti kućni ljubimci, a nemamo ih na fotografijama.

Većina fotografija prikazuje ljubimce u pozerskim situacijama; oni kao da su svjesni fotografiranja i drže se tako da bi na fotografijama „ispali“ što bolji i ljepši: “Pepe i jesen na Risnjaku” Janje Puhovac, “Lokvarski vjetropir” Marine Stipanić, “Bakarska sfinga” Darija Dorčića, “Tony i Berci” Tee Divanović, “Chiara u Fužinama” Vjerana Starčića, “Maneken na Trsatskim stubama” Stanislava Juretića.

Dio ih je u tipičnoj razigranosti: “Braco i seka” Ivane Pleše, “Ma, ozbiljno ti kažem” Đoke Glušice, “Uživancija” Ružice Kajić i “Maška” Sanje Debelić, a dio je autora “uhvatio” ljubimce u nekom njihovom svijetu, nesvjesne fotografiranja: “Zimska šetnja” Lare Troha, “Uživa zalaz sunca” Diane Kumst, “Put u nepoznato” Ivane Žagare.

Sve su fotografije u svom sadržaju isključile vlasnike, premda se iz atmosfere može zaključiti da su oni tu negdje, ili čekaju kraj seanse fotografiranja, ili sami fotografiraju. Fotografije su nastale u nekoj relaksirajućoj atmosferi – u trenucima šetnji i opuštanja.

Ona koja se izdvaja je fotografija Ranka Šnebergera, koji je snimio zadovoljnog mladića na osvojenom planinskom vrhu od 1442 metra, dok je njegov ljubimac u pozi spremnoj za pokret i s pogledom u daljinu, promatra i kao da se pita od kuda smo mi to došli. Ovo nije nužna šetnja s ljubimcem po parku ili obližnjim ulicama. Ovo je radno- rekreativno planinarenje od nekoliko sati ili cijeli dan. Fotografija govori o povezanosti ljubimca i vlasnika i njihovu suodnosu, njihovu zajedništvu i to jest dobra poruka, i to jest dobra slika svijesti te dobra poruka da ljubimac nije samo “za kauč” već i za, recimo to tako, za naporno planinarenje. Radost i muku, ako jest muka, zajednički proživljavaju i ljubimac i njegov vlasnik. Fotografiju Ranka Šnebergera nominiram na prvo mjesto.

Borislav Božić, prof.

Pobjednička fotografija po glasovima putem Facebooka je “Daisy i Kluni” autorice Sunčice Gačić.

Tema za studeni je “Kasna jesen” a rok za dostavu fotografija je 25. studenog.

Sunčica Gačić – Daisy i Kluni

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.