Stožer civilne zaštite PGŽ: Za sve koji dolaze iz država s područja juga Afrike obvezna 14-dnevna karantena

Info za medije 30.11.2021 Civilna zaštita, Zdravstvo

“Svi građani koji dolaze iz država s područja juga Afrike (Južnoafrička Republika, Bocwana, Kraljevina Eswatini, Lesota, Namibija, Zimbabve) i Hong Konga morat će u obveznu 14-dnevnu karantenu”, rekao je načelnik Stožera civilne zaštite PGŽ Mladen Šćulac nakon završetka sjednice Stožera CZ PGŽ.

Glavni epidemiolog Dobrica Rončević dodao je da u PGŽ već drugi tjedan imamo stagnaciju epidemijskog vala. “Nadamo se da se u taj val neće umiješati nova varijanta virusa koja je krenula iz južnoafričkih zemalja. U tom smislu, vodimo računa da svi koji dolaze iz tih krajeva budu u 14-dnevnoj karanteni. Dok još ne znamo puno o toj varijanti, bitno nam je da ona ne prevlada”, rekao je Rončević.

U PGŽ je aktivnih slučajeva nešto manje nego prošli tjedan, te se očekuje rasterećenje bolnice. Konkretno danas imamo 136 hospitaliziranih pacijenata što je za 22 manje nego jučer. “Zaključeno je da nema potrebe za aktivacijom dodatnih bolničkih kapaciteta, no oni su spremni i u svakom se trenutku mogu aktivirati“, rekao je Rončević. Dodao je da cijepljenje traje i dalje s visokim intenzitetom. „Na punktove nam sada dolaze osobe nedavno cijepljene prvom dozom, novi koji se cijepe prvom dozom, a velik je i interes za treću dozu. Činjenica je da i cijepljeni ljudi mogu biti zaraženi, stoga se u rizičnim kolektivima kao što su bolnice i domovi za starije provodi organizirano testiranje”, kazao je Rončević te još jednom naglasio da smo najbolje procijepljena županija sa 63% s dvije doze cijepljenog odraslog stanovništva.

Uređena zgrada Doma zdravlja i Zavoda za hitnu medicinu PGŽ u Vrbovskom

Zamjenici župana Vojko Braut i Petar Mamula, uz resornu pročelnicu Vesnu Čavar i ravnateljice zdravstvenih ustanova Eminu Grgurević Dujmić i Senku Kajčić, obišli su uređenu zgradu u kojoj djeluju ispostave Doma zdravlja i Zavoda za hitnu medicinu PGŽ u Vrbovskom.

Poduzetnicima Primorsko-goranske županije na raspolaganju 620 tisuća eura za sufinanciranje troškova opreme i poticanje energetske učinkovitosti

Na redovitom susretu s novinarima zamjenik župana Vojko Braut sa suradnicima informirao je da je raspisan Javni poziv za dodjelu potpora poduzetnicima za nabavu opreme za prerađivačku djelatnost te poticanje energetske učinkovitosti te je donijeto više odluka o financiranju projekata udruga civilnog društva.

Zavod za javno zdravstvo PGŽ-a dobio prestižnu međunarodnu nagradu

Županijski preventivni program „Unaprjeđenje oralnog zdravlja djece i mladih u PGŽ“ osvojio je prestižnu međunarodnu nagradu FDI Smile Grant 2024., koju je u Istanbulu preuzelo Hrvatsko stomatološko društvo. Riječ je o jedinom preventivnom programu u Hrvatskoj koji se organizirano i kontinuirano provodi više od 17 godina.

Pri kraju druga od ukupno tri faze radova na izgradnji Zdravstvenog centra Rujevica – Zapad

Zamjenik župana Vojko Braut i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović s članovima koordinacijskog tima obišli su radove na županijskom kapitalnom projektu „Zdravstveni centar Rujevica – Zapad“. Trenutno je pri samom kraju druga od ukupno tri faze radova koja uključuje izgradnju zgrade HGSS-a, sletne ravni i pristupne prometnice.