Prijem španjolskog veleposlanika i otvorenje izložbe “Najduže putovanje”

Izložba, Prijem 02.12.2021 Međunarodna suradnja

Zamjenica župana Marina Medarić i zamjenica gradonačelnika Rijeke Sandra Krpan primile su veleposlanika Kraljevine Španjolske Nj. E. Alonsa Dezcallara de Mazarreda u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.

Povod prijemu bilo je otvaranje izložbe “Najduže putovanje – Prva plovidba oko svijeta” kojoj je nazočila i pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić . Zamjenice Medarić i Krpan izrazile su zadovoljstvo što je izložba koja slavi odvažnost i znatiželju čovječanstva našla svoje mjesto i u našoj županiji i Rijeci u kojima je pomorska tradicija, jednako kao i u Španjolskoj, duboko utkana u identitet lokalnog stanovništva.

Izložba je posvećena 500. obljetnici podviga koji je trebao dotad neistraženim putem ploveći preko Atlantskog oceana na zapad otkriti rutu do mitskog Istoka i Začinskih otoka. Putovanje je 1519. započeo Ferdinand Magellan, a završili su ga tri godine kasnije, 1522., Juan Sebastián Elcano i posada broda Victoria, čime se ono pretvorilo u najduže putovanje tog doba i prvo oplovljavanje svijeta.
Zamjenice Medarić i Krpan istaknule su tradicionalno dobre odnose između Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije s Kraljevinom Španjolskom, pogotovo u području kulture, te su izrazile nadu da će se ona nastaviti.

S tim se složila i pročelnica Šišić koja je zahvalila veleposlaniku na posjeti i mogućnosti ugošćavanja ove važne izložbe u našem Muzeju. Obraćajući se okupljenima, izrazila je nadu da će se dublja kulturna suradnja, uz značajne investicije u infrastrukturu u gradu i županiji, prenijeti i na ostala polja te da će veleposlanik imati mnogo razloga za češći boravak u našem kraju.

Održana Ljetna akademija Skupštine europskih regija

U suradnji s Vijećem okruga Nordland iz Norveške, Skupština europskih regija (Assembly of European Region – AER) organizirala je ovogodišnje izdanje Ljetne akademije 2024. Riječ je o forumu koji se održava svake dvije godine s ciljem razmjene primjera dobre prakse regionalnog razvoja u Europi. Mjesto održavanja ovogodišnje Ljetne akademije je glavni grad Nordlanda, Bodø, ujedno

Na riječkom Korzu otvorena izložba “Dragi Česi, šaljemo pozdrav iz Hrvatske”

Na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske postavljena je izložba Dragi Česi, šaljemo pozdrav iz Hrvatske koja govori o pomoći koju je Češka pružila stotinama djece iz Daruvara i okolice ponudivši im utočište dok je u njihovoj zemlji bjesnio rat. Autori izložbe ne zaboravljaju ni na pomoć koja je Česima stigla iz Hrvatske kad su Češku zadesile poplave i tornado.

Veleposlanica BiH u nastupnom posjetu PGŽ i Rijeci

Župan Zlatko Komadina i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović primili su u sjedištu Primorsko-goranske županije u nastupni posjet veleposlanicu Bosne i Hercegovine Nj. E. Elmu Kovačević-Bajtal u čijoj pratnji je bio i konzul gerant bosansko-hercegovačkog konzulata u Rijeci Jasmin Demir.

Međunarodna konferencija CEEISA-ISA 2024 okupila više od 800 znanstvenika u Rijeci

U Rijeci ovih dana boravi više od 800 sudionika jedne od najvećih međunarodnih konferencija na ovim prostorima – International CEEISA-ISA 2024 Conference s temom Knowing the Global-local: Imagining Pasts, Debating Futures.