Zamjenik Braut primio najbolje inovatore PGŽ-a: Inovacije su temelj progresivnog gospodarstva

Prijem 03.12.2021 Mladi, Poduzetništvo, Regionalni razvoj

U Mramornoj dvorani PPMHP održan je tradicionalni prijem za najbolje inovatore Primorsko-goranske županije. U 2021. godini nagrađene su 24 inovacije, od kojih jedanaest mladih inovatora do 30 godina starosti.

Priznanja najboljima dodijelili su zamjenik župana Vojko Braut i predsjednica Povjerenstva za izbor najboljih inovacija Anita Beletić, a svoje inovacije predstavili su nagrađeni autori i autorice.

„Županija potiče razvoj inovacija na području PGŽ-a dugi niz godina i naš je stav da su inovacije temelj proporcionalno progresivnog gospodarstva, zato mi je drago vidjeti da imamo jako puno talentiranih ljudi koji znaju svoje ideje provest u djelo“, rekao je zamjenik Braut čestitavši nagrađenima.

Predsjednica povjerenstava Anita Beletić pohvalila je sve prijave i izrazila zadovoljstvo velikim brojem mladih inovatora. Kao najveći izazov u procesu istaknula je trenutak plasmana inovacije na tržište, međutim, podsjetila je da Županija i FIPRO Zaklada od 2009. godine podupiru projekte komercijalizacije i izrade prototipova usmjerenih na stvaranje tehnološki naprednih proizvoda i usluga kako bi olakšali inovatorima dolazak do tržišta.

Primorsko-goranska županija od 1995. godine bespovratnim sredstvima putem javnog natječaja potiče razvoj inovacija, a ove godine osigurano je 150 tisuća kuna za najbolje. Iznosi nagrada za prva tri mjesta su 17 tisuća kuna, druga tri 12 tisuća te treća tri mjesta po 9 tisuća kuna. Mladi autori dodatno se nagrađuju, dok se preostalim kandidatima kao doprinos uloženom trudu i poticaj inovativnom radu dodjeljuje dvije tisuće kuna.

Do danas je sufinancirano 408 inovacija od kojih je preko 320 zaživjelo. Kao najbolje su nagrađene 221 inovacije s iznosom od preko 3,6 milijuna kuna.

Nagrađeni inovator (prvih 9 mjesta):

Dorotea Božićević -Mjerni sustav s optomehaničkim senzorom za mjerenje
Ivan Mihelčić – Inovativni prijenosni uređaj koji pruža pomoć i sigurnost vježbaču
Andrija Mihelčić i Ivona Miloš –KOMBO-sustav modularnog namještaja

Alen Braut- Stomatološka zaštitna komora za glavu pacijenta
Denis Kovačević i Marko Franković- Autonomni stanovi
Edis Tabaković- INClude radna ploča za djecu s TUR

Hrvoje Galić i Igor Kontuš – Bokobran za brodove
Vedran Šarlija – Nagibni krovni nosač
Vladimir Valinger- Sustav ventilacije i dezinfekcije kojim se smanjuje prijenos virusa u zatvorenim prostorima

Poduzetnicima Primorsko-goranske županije na raspolaganju 620 tisuća eura za sufinanciranje troškova opreme i poticanje energetske učinkovitosti

Na redovitom susretu s novinarima zamjenik župana Vojko Braut sa suradnicima informirao je da je raspisan Javni poziv za dodjelu potpora poduzetnicima za nabavu opreme za prerađivačku djelatnost te poticanje energetske učinkovitosti te je donijeto više odluka o financiranju projekata udruga civilnog društva.

Županijska Regionalna razvojna agencija na EU Info danu predstavila najavljene natječaje iz EU fondova

Što nam donosi jesen u svijetu EU projekata bila je jedna od glavnih tema konferencije „EU info dan u Primorsko-goranskoj županiji- novosti u svijetu EU fondova“ u organizaciji Regionalne razvojne agencije Primorsko-goranske županije koja se održala u prepunoj dvorani riječkoga hotela Jadran.

Krenulo glasanje za najbolji županijski EU projekt, među finalistima čak tri projekta Primorsko-goranske županije

Rekordan 61 projekt ušao je ove godine u finale izbora za najbolji županijski EU projekt, među kojima su plasman ostvarila i tri projekta Primorsko-goranske županije.

U školske klupe na području PGŽ-a sjelo 28.529 učenika; objavljen Javni poziv za potpore u poljoprivredi

Na redovitom susretu s novinarima zamjenica župana Marina Medarić uputila je čestitku učenicima i učenicama povodom prvog dana nastave, posebno prvašićima kojih je na području Primorsko-goranskoj županije ove školske godine 2.203.