Predstavljen kruh Frangipane, gastro priča KTR Putovima Frankopana

Info za medije 15.12.2021 Kultura, Turizam

Prvi je kruh nastao slučajno. Oko 2600. godine prije Krista jedan egipatski rob čije se ime izgubilo u povijesnoj prašini, uz vatru je pravio kolačiće od brašna i vode. Uhvatio ga je san, vatra se ugasila, a kolačići su ostali na toplom. Rezultat je poznat, tijesto se diglo, a pečeni kolačići bili su mnogo ukusniji od tankih, tvrdih kakve su jeli do tada. Kratki je povijesni uvod koji je slijedio predstavljanju frankopanskog kruha Frangipane u bivšem klubu Python Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja.

Kruh je osmislio Ranko Lipovšćak, glumaci i obrtnik pekar, vlasnik ekološke pekare Demetra, koji je istražujući izvorne zapise rekreirao recepture sa sastojcima koje su koristili sami Frankopani. Rezultat je zdravi i kvalitetni raženi kruh prepun vitamina, minerala i bogat vlaknima.

Nakon obnove kaštela i utvrda, priča o gastronomiji i kulturi ove velikaške obitelji zaokružuje projekt KTR Putovima Frankopana u jedinstvenu turističku priču, navela je zamjenica župana Marina Medarić koja je istaknula da su uz ratovanje, upravo hrana i blagovanje, bili najvažniji dio njihove svakodnevnice. „Cijenili su vrhunske kuhare, imali kušače hrane, a zapisi upućuju da su bili veliku uživaoci u hrani“, rekla je zamjenica.

Resorna pročelnica Sonja Šišić izrazila je zadovoljstvo što se u priču o Frankopanima uključuje lokalna zajednica, udruge, OPG-ovi, gospodarstvenici i obrtnici s obzirom je to jedan od najvažnijih ciljeva nakon provedbe projekta.

„Ideja je da se prepozna značaj frankopanske baštine i počne koristiti frankopanski brend u osmišljavanju novih proizvoda“, navela je pročelnica i dodala da Frangipane ulazi u sustav komercijalne prodaje i to pod prepoznatljivim vizualnim identitetom županijskog projekta Frankopana, a trenutno se može nabaviti u Bio&Bio i Veronika dućanima zdrave hrane.

Dramskom izvedbom stihova Dragutina Tadijanovića „Na stolu kruh“, Ranko Lipovšćak umjetničkim izričajem naglasio je važnost kruha u našim životima, a chef Andrej Grgć, vlasnik restorana Castrum u Grobniku, pripremio razne gastro delicije s Frangipane kruhom za degustaciju uz frankopansko vino vinodolske Vinarije Pavlomir.

Svečano obilježeno 30 godina TZ Kvarnera: dodijeljene turističke nagrade i priznanja

Na Kvarnerskom danu turizma kojim se ujedno obilježava i poseban jubilej – 30 godina uspješnog rada Turističke zajednice Kvarnera, dodijeljene su turističke nagrade i priznanja u više kategorija za projekte koji su doprinijeli razvoju turizma. Bila je to ujedno prilika da se Kvarneru službeno dodijeli titula Europske regije gastronomije 2026. U ime župana Zlatka Komadine,

Obnovljena povijesna rondela u perivoju Angiolina u Opatiji

Povijesna rondela ispred Ville Angiolina, smještena u perivoju Angiolina, povodom 180 godina opatijskog turizma, temeljito je obnovljena uz financijsku podršku Grada Opatije i Primorsko-goranske županije.

HGD Zvijezda Danica svečano proslavilo 130 godina djelovanja

Hrvatsko glazbeno društvo Zvijezda Danica svečanošću u sportskoj dvorani u Kraljevici zaključila je ovogodišnje obilježavanje 130 godina neprekinutog djelovanja.

Jubilarnih 30 godina koncerta “Božić je, judi”

„Vaše pjesme će ostati ovom kraju i zato vam na ovaj način zahvaljujemo na svemu onome što radite. Ova vaša gesta koja traje već 30 godina, lijepa je stvar za naše ljude, kad primorski glazbenici poklanjaju ovom našem kraju ono što zapravo i najbolje rade, hvala vam“, rekla je zamjenica župana Marina Medarić na današnjem