Predstavljen kruh Frangipane, gastro priča KTR Putovima Frankopana
Prvi je kruh nastao slučajno. Oko 2600. godine prije Krista jedan egipatski rob čije se ime izgubilo u povijesnoj prašini, uz vatru je pravio kolačiće od brašna i vode. Uhvatio ga je san, vatra se ugasila, a kolačići su ostali na toplom. Rezultat je poznat, tijesto se diglo, a pečeni kolačići bili su mnogo ukusniji od tankih, tvrdih kakve su jeli do tada. Kratki je povijesni uvod koji je slijedio predstavljanju frankopanskog kruha Frangipane u bivšem klubu Python Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja.
Kruh je osmislio Ranko Lipovšćak, glumaci i obrtnik pekar, vlasnik ekološke pekare Demetra, koji je istražujući izvorne zapise rekreirao recepture sa sastojcima koje su koristili sami Frankopani. Rezultat je zdravi i kvalitetni raženi kruh prepun vitamina, minerala i bogat vlaknima.
Nakon obnove kaštela i utvrda, priča o gastronomiji i kulturi ove velikaške obitelji zaokružuje projekt KTR Putovima Frankopana u jedinstvenu turističku priču, navela je zamjenica župana Marina Medarić koja je istaknula da su uz ratovanje, upravo hrana i blagovanje, bili najvažniji dio njihove svakodnevnice. „Cijenili su vrhunske kuhare, imali kušače hrane, a zapisi upućuju da su bili veliku uživaoci u hrani“, rekla je zamjenica.
Resorna pročelnica Sonja Šišić izrazila je zadovoljstvo što se u priču o Frankopanima uključuje lokalna zajednica, udruge, OPG-ovi, gospodarstvenici i obrtnici s obzirom je to jedan od najvažnijih ciljeva nakon provedbe projekta.
„Ideja je da se prepozna značaj frankopanske baštine i počne koristiti frankopanski brend u osmišljavanju novih proizvoda“, navela je pročelnica i dodala da Frangipane ulazi u sustav komercijalne prodaje i to pod prepoznatljivim vizualnim identitetom županijskog projekta Frankopana, a trenutno se može nabaviti u Bio&Bio i Veronika dućanima zdrave hrane.
Dramskom izvedbom stihova Dragutina Tadijanovića „Na stolu kruh“, Ranko Lipovšćak umjetničkim izričajem naglasio je važnost kruha u našim životima, a chef Andrej Grgć, vlasnik restorana Castrum u Grobniku, pripremio razne gastro delicije s Frangipane kruhom za degustaciju uz frankopansko vino vinodolske Vinarije Pavlomir.
U HKD-u održana 2. Smotra folklora i sevdaha
U Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku održana je druga po redu Smotra folklora i sevdaha, na kojoj su se okupila kulturno-umjetnička društva iz cijele Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Na području PGŽ-a u kolovozu šest posto više turista nego prošle godine
U Primorsko-goranskoj županiji je u kolovozu ostvareno 805 tisuća dolazaka što je 6 posto više nego u kolovozu 2023. i 5,6 milijuna noćenja što je jednako broju noćenja iz kolovoza 2023. godine.
Održan 3. Rika fest u Delnicama
U Parku kralja Tomislava u Delnicama održano je treće natjecanje u oponašanju rike jelena "Rika fest". Treće druženje uz rikače, ujedno je i i drugo državno prvenstvo u oponašanju rike jelena, a pobjednik natjecanja je Alen Čop, člana LD-a Vidra iz naselja Turke.
Otvoren je 6. RAFF – festival istraživačkog filma
U prostoru Ljetnog kina u Rabu, direktor Rab Film Festivala Robert Tomić Zuber i ravnateljica POU Rab Katarina Ribarić službeno su otvorili Rab Film Festival koji će trajati ukupno 5 dana, do 27 kolovoza.