Na Korzu otvorena izložba “Protoci ideja”

Izložba 10.01.2022 Kultura

Zamjenik župana Petar Mamula otvorio je na Korzu izložbu “Protoci ideja” nastalu u sklopu međunarodnog projekta TEMPUS koji se provodi na tri pilot područja u Italiji i Hrvatskoj i posvećena je povijesti luka Rijeke, Ravenne i Solina.

“Kada govorimo o kulturnoj i povijesnoj baštini, puno se napravilo na istraživanju, prikazivanju i korištenju u turističke i gospodarske svrhe. Ovo je jedan od projekata međunarodnog značenja koji ima podršku Primorsko-goranske županije te će se i dalje nastaviti istraživati i prikazivati sve ono što je činilo Rijeku Rijekom u prošlosti. Nadam se da ćemo našu bogatu baštinu iskoristiti i za budući razvoj grada i regije te stvoriti nova kvalitetna radna mjesta”, rekao je zamjenik Mamula.

TEMPUS je istraživački projekt s ciljem urbane obnove lučke baštine u području Jadranskog mora. Kako je istaknula ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Nikolina Radić Štivić u suradnji s Gradom Rijekom na istom mjestu bila je postavljena i prva izložbu u seriji, Protoci (Fluxes). “Izložbom smo željeli nadahnuti razvoj novih usluga i proizvoda temeljenih na baštini. Uz izložbu, projektni partner Riječka razvojna agencija Porin pozvala je poduzetnike da prepoznaju gospodarski potencijal kulturne baštine i predlože svoje ideje povezujući prošlost i sadašnjost. Ova izložba predstavlja rezultate otvorenog poziva za prikupljanje ideja temeljenih na baštini Rijeke i riječke luke”, rekla je Radić Štivić.

Posljednjeg desetljeća mijenja se odnos prema kulturnoj baštini te se priznaju njezine višestruke prednosti osim iskorištavanja u svrhu turizma i javlja se nastojanje da kulturna baština bude u službi onih koji su s njom najtješnje povezani – lokalnog stanovništva. Kulturna baština daje zemljama, regijama i gradovima jedinstven identitet koji potiče osjećaj ponosa i pripadnosti, ali također privlači ulaganja i visokospecijaliziranu radnu snagu.

Kulturna baština važan je generator radnih mjesta: od izgradnje, popravaka i održavanja povezanih s njezinim očuvanjem preko kulturnog turizma, do malih i srednjih poduzeća i novoosnovanih poduzeća, često u kreativnim industrijama. Ona dokazano pruža dobar povrat na ulaganja i znatan je generator poreznih prihoda, kako od gospodarskih aktivnosti sektora povezanih s baštinom tako i neizravno kroz prelijevanje u druge sektore.

Otvorenju izložbe prisustvovali su i pročelnik za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Nikolina Radić Štivić, autor izložbe, kustos Luka Strašek i direktor riječke razvojne agencije Porin Dario Zorić.

Izložba na Korzu ostaje otvorena do 20. siječnja.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.