Počele prijave za upis u prvi razred osnovne škole – PGŽ u klupama očekuje 2.729 prvašića

Info za medije 24.01.2022 Obrazovanje, Odgoj

Prijave za upis u prvi razred osnovne škole počinju 24. i traju do 28. siječnja. Zbog epidemiološke situacije prijave se mogu obaviti putem elektroničke pošte ili telefonom i to najbližoj školi prema prijavljenom mjestu prebivališta ili boravišta.

Obaveza upisa obuhvaća svu djecu koja su rođena od 1. travnja 2015. godine do 31. ožujka 2016. godine, a u školske obveznike ubrajaju se i djeca kojoj je odgođen upis u prošloj školskoj godini. Prema procjeni UO za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije temeljenoj na podacima MUP-a ove je godine 56 školskih obveznika više nego lani, odnosno ukupno ih je 2729. Utvrđivanju psihofizičkog stanja dužno je pristupiti 2.505 budućih prvašića, a njima treba pridodati i 224 djece kojoj je prošle školske godine odgođen upis u prvi razred.

Škole čiji je osnivač Primorsko-goranska županija imaju 1.500 školskih obveznika što je 63 više nego lani, Grad Rijeka ima 1.038 obveznika što je za 11 manje nego lani, a Crikvenica ima 95 obveznika ili 6 više, dok Opatija ima 96 obveznika, što je za 2 manje nego lani. Upravni odjel je izradio Plan upisa u prvi razred temeljem kojeg je objavljen Javni poziv roditeljima i starateljima za prijavu djece. Prema tom pozivu prijava djeteta treba sadržavati ime i prezime te OIB djeteta, adresu prebivališta/boravišta uz napomenu radi li se o djetetu s teškoćama u razvoju te adrese elektroničke pošte oba roditelja i brojeve telefona/mobitela. Podatak radi li se o djetetu s teškoćama u razvoju omogućuje stručnim povjerenstvima škola da u što je moguće kraćem roku provedu postupak utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta radi osiguranja pravovremene odluke o programskoj i profesionalnoj pomoći djetetu, odnosno donošenje odluke o potrebi odgode upisa u prvi razred osnovne škole za jednu školsku godinu.

Roditelji, odnosno staratelji djeteta kojem je odobren upis u redoviti program upisuju dijete u osnovnu školu kojoj dijete pripada prema upisnom području, a dijete se može upisati u školu kojoj ne pripada po upisnom području ako to ne izaziva povećanje broja razrednih odjela, odnosno ako upisuje dijete u školu koja izvodi alternativne, međunarodne te programe na jeziku i pismu nacionalnih manjina, ili se upisuje u školu kojoj je osnivač druga pravna ili fizička osoba. Upisom djece iz drugih upisnih područja ne smije se narušiti optimalan ustroj rada škole i ne smije se onemogućiti upis obveznicima koji pripadaju upisnom području škole.

Nakon provedenih prijava, Upravni odjel za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije utvrdit će popis djece školskih obveznika te javno obavijestiti roditelje o obvezi i načinu utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta čime se utvrđuje sposobnost djeteta da započne svoje osnovnoškolsko obrazovanje.
Postupak utvrđivanja psihofizičkoga stanja djece radi upisa u prvi razred osnovne škole provodit će se u razdoblju od 31. ožujka do 15. lipnja, a iznimno od navedenog roka, djeca s već utvrđenim teškoćama u razvoju pristupit će utvrđivanju psihofizičkog stanja radi upisa u prvi razred osnovne škole u vremenu od 15. veljače do 15. travnja. U slučaju da dijete ne može pristupiti utvrđivanju psihofizičkoga stanja u vremenu koje je utvrđeno rasporedom pregleda, roditelji su dužni do 30. svibnja o tome obavijestiti stručno povjerenstvo škole kojoj dijete pripada prema upisnom području, koja će utvrditi drugo odgovarajuće vrijeme.

Roditelji mogu ostvariti i mogućnost prijevremenog upisa u prvi razred osnovne škole, a to se može zatražiti za dijete rođeno od 1. travnja 2016. godine do 31. prosinca 2016. godine. Najkasnije do 31. ožujka roditelji mogu podnijeti zahtjev za uvrštenje djeteta u popis školskih obveznika za upis u prvi razred osnovne škole pismenim putem, odnosno elektroničkom poštom Upravnom odjelu za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske Županije, Rijeka, Riva 10, a zahtjev roditelja čije dijete do 31. prosinca 2022. godine ne navršava šest godina života, Upravni odjel će odbiti. Iako roditelji dijete moraju prijaviti u školu iz svog upisnog područja, odnosno najbližu osnovnoškolsku ustanovu prema mjestu prebivališta ili boravišta, naknadno mogu podnijeti zahtjev za upis u neku drugu školu, a odabir druge škole nerijetko ovisi o načinu rada te ustanove ili provedbi cjelodnevne nastave.

Više informacija i dokuemntacija nalaze se na poveznici.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.