Predstavljanje napretka “FRAMESPORT” projekta na konferenciji u Veneciji

Info za medije 15.12.2021 Međunarodna suradnja, Upravljanje projektima

Godinu i pol nakon službenog početka projekta “FRAMESPORT” koji se provodi u sklopu Programa Interreg Italija-Hrvatska, dana 14. prosinca 2021. godine u prostorijama IUAV Sveučilišta u Veneciji, održana je konferencija pod nazivom “Zeleniji, pametniji, povezaniji: novo doba za luke od lokalnog i županijskog značaja”, a kojoj su prisustvovali predstavnici Upravnog odjela za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Primorsko-goranske županije.

Široj javnosti predstavljen je trenutni status provođenja spomenutog projekta prekogranične suradnje koji za cilj ima promicanje integriranog i održivog razvoja jadranskih luka od lokalnog i županijskog značaja te je najavljen početak provođenja druge faze projektnih aktivnosti u čijem fokusu će biti jačanje suradnje i dijaloga s dionicima u projektu. Realizacija druge faze temeljena je na intenziviranju ciklusa rasprava sa ključnim dionicima na projektu, koje će omogućiti definiranje prioriteta i glavnih izazova s kojima se treba uhvatiti u koštac. Na taj način otvoriti će se put razvoju zajedničke strategije koja će podržati cjelokupni razvoj jadranskih luka.

Tijekom konferencije predstavljeni su rezultati istraživanja provedenog u sklopu projekta, a koji se odnose na trenutno stanje infrastrukture i usluga luka i marina programskog područja. Usto, predstavljene su započete pilot aktivnosti projekta te idejni prijedlog uvođenja ekološke oznake za luke od lokalnog i županijskog značaja u cilju njihova zelenog i održivog razvoja.

Pored toga, održan je i okrugli stol s relevantnim dionicima koji su bili uključeni u provođenje projekta od njegovog samog početka, s ciljem razmjene stavova i perspektiva o važnim koracima i intervencijama potrebnim za uspješan nastavak projekta.

Razvoj novih poslovnih modela, poboljšanje povezanosti s teritorijem, veća energetska učinkovitost, poboljšanje gospodarenja otpadom i zajednička komunikacija o uslugama i sadržajima dostupnim korisnicima samo su neke od tema koji su najavljeni kao lajtmotivi budućih projektnih aktivnosti.
Predmetni projekt provodi se kroz razdoblje od 36 mjeseci, počevši sa 01. siječnjem 2020. godine te zaključno sa 31. prosincem 2022. godine. U projektu sudjeluje 15 projektnih i 12 pridruženih talijanskih i hrvatskih partnera na čelu sa vodećim partnerom CORILA-om (Konzorcijem za koordinaciju istraživačkih aktivnosti vezanih uz sustav Venecijanske lagune).

Sufinanciranje je iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) u iznosu od 6.068.007,96 € što uz nacionalno sufinanciranje od 1.070.824,94 € osigurava ukupni proračun u iznosu od 7.138.832,90 €.

Projektni proračun Primorsko-goranske županije iznosi 418.358,90 € pri čemu udio sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosi 85% odnosno 355.605,06 €, dok iznos od 62.753,84 € odnosno 15% predstavlja vlastiti udio Županije u Projektu.

Više informacija o projektu sufinanciranom od strane programa INTERREG V-A Italija-Hrvatska 2014.-2020., financijskog instrumenta Europske unije koji potiče europsku teritorijalnu suradnju dviju susjednih država članica uz obalu Jadranskoga mora, dostupno je na web-stranici projekta FRAMESPORT, na povezanoj poslovnoj društvenoj mreži LinkedIn, Facebook stranici te pretplatom na newsletter projekta.

Radovi na izgradnji Zdravstvenog centra Rujevica – Zapad ulaze u završnu fazu; tri PGŽ projekta u finalu izbora za najbolji EU projekt

Zamjenik župana Vojko Braut sa suradnicima na reodvitom susretu s novinarima informirao je o aktualnostima vezanim uz provedbu županijskih kapitalnih projekata iz resora zdravstva i socijale - rekonstrukciji Doma zdravlja u Delnicama, dogradnji i rekonstrukciji Doma zdravlja u Opatiji te izgradnji Zdravstvenog centra Rujevica Zapad.

Održana Ljetna akademija Skupštine europskih regija

U suradnji s Vijećem okruga Nordland iz Norveške, Skupština europskih regija (Assembly of European Region – AER) organizirala je ovogodišnje izdanje Ljetne akademije 2024. Riječ je o forumu koji se održava svake dvije godine s ciljem razmjene primjera dobre prakse regionalnog razvoja u Europi. Mjesto održavanja ovogodišnje Ljetne akademije je glavni grad Nordlanda, Bodø, ujedno

Dodijeljeni ugovori za održiva rješenja i posjetiteljsku infrastrukturu gradovima i općinama PGŽ

Župan Zlatko Komadina prisustvovao je dodjeli ugovora za sufinanciranje projekata održivosti posjetiteljske infrastrukture te razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga u javnom sektoru.

Na riječkom Korzu otvorena izložba “Dragi Česi, šaljemo pozdrav iz Hrvatske”

Na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske postavljena je izložba Dragi Česi, šaljemo pozdrav iz Hrvatske koja govori o pomoći koju je Češka pružila stotinama djece iz Daruvara i okolice ponudivši im utočište dok je u njihovoj zemlji bjesnio rat. Autori izložbe ne zaboravljaju ni na pomoć koja je Česima stigla iz Hrvatske kad su Češku zadesile poplave i tornado.