Jačanje suradnje u fokusu posjeta Veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske

Prijem 08.02.2022 Međunarodna suradnja

Župan Zlatko Komadina i gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović primili su u nastupni posjet veleposlanika Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske Nj. E. Simona Thomasa.

Tijekom dvodnevnog boravka u Rijeci, veleposlanik je održao sastanake s predstavnicima Regionalne razvojne agencije Primorsko-goranske županije, Riječke razvojne agencije, Sveučilišta u Rijeci i Znanstveno-tehnološkog parka Sveučilišta u Rijeci, Riječke nadbiskupije i nevladinog sektora. Između sastanaka, posjetio je i Trsatski kaštel gdje se upoznao sa županijskim projektom „KTR Putovima Frankopana“ i značajem ove velikaške obitelji za kulturni i vjerski život županije.

Na zajedničkom prijemu održanom u sjedištu PGŽ-a, u fokusu su bile teme unaprjeđivanja suradnje među dvjema zemljama, posebice u kontekstu gospodarstva te pametnih gradova i regija.

„Nastupni posjet veleposlanika Britanije je prošao vrlo dobro. Razgovarali smo o povećanju robne razmjene koja je sada na razini 250 milijuna eura godišnje izvoza, a može biti veća. Također, razgovarali smo i o mogućim ulaganjima kapitala u Hrvatsku i povećanju turističkog prometa pri čemu treba jačati avionske veze s Londonom i drugim gradovima u Britaniji, a u što je uključena Turistička zajednica Kvarnera kroz dogovore s niskobudžetnim prijevoznicima poput Ryanaira, ali i Croatia Airlinesom“, rekao je župan Komadina.

Veleposlanik Simona Thomasa prisutnima se obratio na hrvatskom jeziku i izrazio veliko zadovoljstvo posjetom Rijeci. Kazao je kako mu je važan prioritet biti veleposlanik, ne samo Zagrebu već cijeloj Hrvatskoj.

„Prvi službeni posjet Rijeci dobra je prilika za upoznati grad, građane i istražiti mogućnosti za jačanje suradnje i veza s Velikom Britanijom. Impresioniran sam vidjeti koliko Grad i Županija rade na jačanju obrazovanja, znanosti, novih tehnologija i gospodarstva. Imao sam priliku naučiti o bogatoj povijesti grada, od Trsatske gradine i torpeda do rock glazbe i Rijeke kao Eurospke prijestolnice kulture. Ovaj grad ima puno sličnosti s britanskim gradovima poput Liverpoola i Glasgowa i puno mogućnosti za suradnju u područjima poput pametnih gradova, digitalizacije i mladih“, kazao je veleposlanik zahvalivši se na gostoprimstvu.

Gradonačelnik Marko Filipović mišljenja je da je nastupni posjet veleposlanika učvrtio dosadašnju suradnju koju je ocijenio dobrom i kvalitetnom.

„Razgovarali smo uglavnom o temama koje se tiču gospodarske suradnje. Posebice o farmaceutiki, turizmu i brodogradnji, a naročito o projektiranju u brodogradnji koje je u Rijeci izuzetno razvijeno. Ambasador je pružio uvid i pogled izvana i u dva dana boravka, osim što se upoznao s institucijama, održao je i cijeli niz sastanaka s nevladinim udrugama i predstavnicima gospodarstva. Vjerujem da nosi pozitivna iskustva iz naše sredine i nadamo se da će biti dragi gost u ljetnoj ediciji Karnevalskog bala i međunarodne povorke“, zaključio je gradonačelnik.

Veleposlanik je u Republici Hrvatskoj akreditiran u srpnju 2021. godine, a zamijenio je Nj.E.g. Andrewa Dalgleisha.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.