Primorsko-goranskim udrugama 7,1 milijuna kuna za pružanje usluga asistencije osobama s invaliditetom

Dodjela sredstava 22.02.2022 Zdravstvo

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike dodijelilo je 28 ugovora vrijednih 14,9 milijuna kuna za pružanje usluga asistencije osobama s invaliditetom, a ugovore su preuzeli predstavnici udruga s područja četiri županije, Primorsko-goranske, Istarske, Karlovačke i Ličko-senjske županije.

Na svečanosti održanoj u hotelu Hilton nazočila je resorna pročelnica Dragica Marač, a ugovore su uručile države tajnice u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić i Marija Pletikosa. U ime Grada Rijeke dodjeli ugovora nazočila je pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković.

Uručeni ugovori dio su Ograničenog poziva za prijavu dvogodišnjih programa udruga koje pružaju usluge asistencije osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2022.-2023., a dio su od ukupno 135 ugovora koje će Ministarstvo potpisati s udrugama civilnog društva u Hrvatskoj ukupne vrijednosti 72,4 milijuna kuna.

Cilj programa je povećanje socijalne uključivosti i unaprjeđenje kvalitete života osoba s invaliditetom, poticanje veće samostalnosti i neovisnosti osoba s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta i odraslih osoba s intelektualnim i mentalnim oštećenjima kao i poticanje zapošljavanja osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada kao osobnih asistenata.

S područja Primorsko-goranske županije devet je udruga korisnika ove potpore ukupne vrijednosti 7,1 milijuna kuna i to Udruga osoba sa invaliditetom Grada Opatije, Udruga osoba sa spinalnim ozljedama Karoca iz Rijeke, Društvo tjelesnih invalida grada Rijeke, Društvo multiple skleroze PGŽ, Udruga osoba s mišićnom distrofijom PGŽ, Udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka, Udruga gluhoslijepih osoba PGŽ, Udruga gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije i Udruga slijepih Primorsko-goranske županije.

Prema riječima državne tajnice Ministarstva Margarete Mađerić kroz ovaj će se program značajno poboljšati svakodnevni život korisnika ovih usluga.

„Možda najveći invaliditet nas kao društva jest taj što kod drugih ljudi češće prvo uočavamo njihove nedostatke umjesto njihovih vrijednosti i sposobnosti. Problem percepcije osoba s invaliditetom možemo mijenjati jedino konkretnim djelovanjem, osiguravanjem potrebnih socijalnih usluga, lakšim pristupom sadržajima u zajednici te njihovim sustavnim ravnopravnim uključivanjem u svijet rada“, istaknula je Mađerić.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.