Uspješno zaključenje projekta Carnivora Dinarica

Info za medije 24.03.2022 Regionalni razvoj, Ruralni razvoj, Turizam

Primorsko-goranska županija je zaprimila posljednji povrat sredstava u sklopu EU projekta Carnivora Dinarica koji je posvećen velikim zvijerima i poboljšanju suživota velikih zvijeri i ljudi na našim prostorima.

Projekt je proveden u sklopu programa suradnje Interreg V-A Slovenija Hrvatska od rujna 2018. do kolovoza 2021. godine. Županija je za svoje aktivnosti u Projektu potrošila 1,3 milijuna kuna, od čega je ostvarila povrat 85% utrošenih sredstava, a ostatak se financirao iz Proračuna Primorsko-goranske županije. Aktivnosti Županije su se odnosile na sprječavanje štete od velikih zvijeri te edukaciju stručnjaka i stanovništva o velikim zvijerima.

Nabavljeno je 40 kompleta električnih ograda koje su podijeljene pčelarima na našem području. Postavljena je aktivna prometna signalizacija na dvije problematične točke naleta vozila na divljač, i to na državnim cestama: Jadranska magistrala kod Jadranova i u Gorskom Kotaru na lokaciji Fužine-Rogozno. Nabavljeni su i postavljeni zaštitni spremnici za otpad na tri lokacije: Čabar, Lokve i Mrkopalj te su održane četiri edukativne radionice za komunalne redare, poljoprivrednike, lovce i turističke djelatnike.

Županija je u posljednjem projektnom razdoblju provela aktivnosti koje su bile namijenjene edukaciji stanovništva kroz dvije radionice i distribuciju časopisa Carnivora Dinarica na 10 000 adresa.

Na radionicama su sudjelovali učenici četvrtih razreda Osnovne škole Bakar, Područne škole Škrljevo, Osnovne škole Hreljin i Osnovne škole Čavle. Dojmove učenika o radionicama možete vidjeti u E-knjizi o velikim zvijerima koju je izradio prošlogodišnju četvrti razred Osnovne škole Bakar, Područne škole Škrljevo, pod vodstvom učiteljice Nadije Vidas.

E-knjiga Velike zvijeri
Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.