Obilježen Mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva

Press konferencija 24.03.2022 Zdravstvo

Mjesec ožujak se od ove godine u Hrvatskoj obilježava kao Mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva, a tim povodom, na Kampusu Sveučilišta u Rijeci održana je konferencija za novinare na temu važnosti preventivnih pregleda i podizanju informiranosti građana.

Na konferenciji su govorili ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Vladimir Mićović, predstojnik Klinike za internu medicinu KBC Rijeka i član Županijske skupštine PGŽ Davor Štimac i voditeljica Odjela socijalne medicine NZZJZ PGŽ Helena Glibotić Kresina.

Kako je istaknuto, broj osoba oboljelih od malignih bolesti u stalnom je porastu. U svijetu od raka debelog crijeva godišnje oboli gotovo 2 milijuna ljudi. U Hrvatskoj je najčešći novodijagnosticirani rak u 2020. godini, a slijede rak pluća i dojke. U Primorsko-goranskoj županiji, rak debelog crijeva po incidenciji javljanja je na trećem mjestu iza raka prostate i pluća kod muškaraca, te iza raka dojke i pluća kod žena. Rak debelog i završnog crijeva u Hrvatskoj je drugi najčešći uzrok smrti od raka, a osnovni razlog ovako visoke smrtnosti je kasno otkrivanje raka.

Rak debelog crijeva u početku najčešće ne boli, a bolesnici kojima se otkrije na vrijeme, u početnom stadiju, imaju veliku šansu za izlječenje i 90 postotnu šansu za petogodišnjim preživljenjem.

Primorsko-goranska županija davne 2006. godine pokrenula je županijski program ranog otkrivanja raka debelog crijeva koji je 2008. godine podignut na nacionalnu razinu i od tada se provodi u cijeloj državi, istaknuto je na konferenciji na kojoj je poslan apel građanima da se odazovu na ordinirane endoskopske preglede i uključe u na nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.