Župan Komadina na obilježavanju Dana narcisa

Manifestacija 26.03.2022 Zdravstvo

Prve subote proljeća tradicionalno se obilježava Dan narcisa, spoj humanitarne akcije i javnozdravstvene kampanje, koji je pokrenula Hrvatska liga protiv raka. Narcise su simbol dolaska proljeća, novog života i nade te su samim time postale i simbol dana čije je obilježavanje namijenjeno jačanju svijesti o prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke i pružanju podrške ženama koje su od istog oboljele.

Obilježavanjem ovog dana potiče se na razmišljanje i djelovanje u svezi preventivnih pregleda, jer ukoliko se rak dojke na vrijeme otkrije mogućnost njegova izlječenja veća je od 95 posto.

“Primorsko-goranska županija prva je u Hrvatskoj uvela program prevencije raka dojke koji je potom postao nacionalni program”, istaknuo je župan Komadina naglasivši nezamjenjivu ulogu i doprinos žena u društvu koje je pozvao da se odazovu na preventivne preglede.

“Danas je dan žena koje su prebrodile karcinom raka dojke, ali i žena koje osvještavaju i žene i muškarce na potrebu brige o svom zdravlju. Moramo znati da pet posto muškaraca može oboljeti od raka dojke”, naglasila je predsjednica Lige protiv raka PGŽ-a, onkologinja Ira Pavlović-Ružić i dodala kako u Udruzi Nada pomažu ženama da lakše prevladaju tijek liječenja i olakšaju povratak u društvo. Istaknula je kako je rak dojke bolest koja se može kontrolirati i liječiti, a iznimno je važno na vrijeme prevenirati.

Obilježavanju Dana narcisa prisustvovali su i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski i predsjednik Županijske skupštine u prethodnom sazivu Erik Fabijanić.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.