Sastanak s ravnateljima osnovnih škola o integraciji djece iz Ukrajine, najavljeno i 29 milijuna kuna ulaganja

Info za medije 26.03.2022 Obrazovanje, Odgoj

Zamjenica župana Marina Medarić i pročelnica županijskog Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin susrele su se u creskoj OŠ “Frane Petrića” s ravnateljima osnovnih škola kojima je osnivač Primorsko-goranska županija.

Na sastanku je bilo riječi o kriterijima, mjerilima i načinu financiranja minimalnog standarda za decentralizirane funkcije osnovnih škola u ovoj godini, prijevozu učenika osnovnih škola, programima školskog kurikuluma, prijemu raseljenih učenika iz Ukrajine i drugim temama. Pročelnica Stilin istaknula je da će Županija ove godine uložiti gotovo 29 milijuna kuna u osnovne škole kojima je osnivač, a od kapitalnih investicija navela je dogradnju OŠ “Ivana Rabljanina” na Rabu.“Tu je i oko 1,7 milijuna kuna za različite programe koje županija financira u školama kao što su “Zdravlje i higijena”, u sklopu kojeg su postavljeni dispenzeri za higijenske uloške, potom produženi boravak djece dok se čeka prijevoz rekla je Stilin te najavila da će creska škola dobiti novi kombi.

Govoreći o integraciji djece iz Ukrajine u školski sustav navela je da su do sada u osnovne škole upisana 52, a u srednje još sedmero učenika iz Ukrajine, no kako naši školski sustavi nisu kompatibilni, u Hrvatskoj oni pohađaju niži razred od onog u Ukrajini. “Uče hrvatski jezik, a neke škole su čak pripremile mini rječnike kako bi se lakše uklopili u društvo svojih vršnjaka,” rekla je pročelnica Stilin i dodala da je Županija podmirila školama sve troškove vezane uz te učenike, te dala ravnateljima vrlo precizne upute.

Zamjenica Medarić rekla je da se u škole u našoj županiji puno ulaže u takozvani nadstandard, kako bi se djeci osigurali čim bolji uvjeti obrazovanja, po čemu smo među vodećim županijama u RH.

Na susretu u Cresu sudjelovalo je 30 od 32 osnovnoškolska ravnatelja iz PGŽ-a.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.