Zamjenik župana Petar Mamula na svečanosti obilježavanja Dana Istarskog statuta

Manifestacija 30.03.2022 Odnosi s javnošću i protokol

U povijesnoj Istarskoj sabornici u Poreču svečanom sjednicom  obilježen je Dan Istarskog statuta, a čestitke ispred Primorsko-goranske županije tom prigodom uputio je zamjenik župana Petar Mamula.

U svom obraćanju naglasio da je  30. ožujka, kada je 1994 Skupština Istarske županije izglasala Statut jedan od najvažnijih datuma novije povijesti Istre. “To je dokument koji po svom značaju i sadržaju afirmira najveće demokratske vrijednosti, slobode i ljudskih prava, multikulturalnosti i multietičnosti, suživota i tolerancije.  U kontekstu vremena kada je napisan i usvojen,  bio je važan iskorak u uspostavljanju visokih demokratskih standarda u tek stasaloj i ratom opterećenoj hrvatskoj državi. Borba za Statut Istarske županije nije bila borba samo za dvojezičnost već za očuvanje identiteta i vrijednosti koje žive ljudi istarskog kraja.  S ponosom mogu reći da mi u Primorsko-goranskoj županiji  na sličan način živimo i dišemo, da dijelimo isti svjetonazor, isto poimanje demokracije, poštovanje prema različitosti, uvažavanje manjina ali i statusnih pitanja u smislu zahtjeva za decentralizacijom i davanja većih ovlasti regionalnoj i lokalnoj samoupravi”, poručio je Mamula.

Istarski župan Boris Miletić rekao je da dvojezičnost, suživot i visoki politički standardi nisu političke floskule, nego dio identiteta. “Mir, suradnja i sloboda nemaju alternative. Sve su to vrijednosti koje uzimamo zdravo za gotovo dok ih netko ne dovede u pitanje”, rekao je Miletić. Predsjednica Skupštine Čakić Kuhar u svom je govoru podsjetila na pomutnju koja je nastala te davne  1994. kada je Istra donijela svoj statut i time, unutar nove samostalne Hrvatske države, naglasila vlastiti identitet. Kazala je da to nije bila provokacija, već jednostavno način života u Istarskoj županiji.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.