Proglašeni pobjednici foto natječaja za ožujak

Izložba 04.04.2022 Odnosi s javnošću i protokol

Ustvari, ožujak je više bio proljeće nego zima bar što se tiče temperatura. No, kraj ožujka i početak travnja skoro da je prava zima jer se temperatura spustila vrlo nisko i snijeg je pao. Ma koliko svjedočimo incidentnoj promjenljivosti vremena i ma koliko se vrlo radikalno miješaju godišnja doba u smislu kako smo ih nekada poimali, priroda reagira vanjskim utjecajima. Zadnjih godina često kažemo da je vrijeme prevarilo prirodu – prerano krenu svi sokovi života u biljkama pa se odjednom i to vrlo snažno temperature toliko nisko spuste i presijeku to prerano proljeće koje je intenzivno krenulo.

Tu raskoš rascvjetalog proljeća pokazuju i naši autori sa svojim fotografijama koje su stigle za mjesec ožujak. Dvije fotografije po snimljenom sadržaju i načinu kadriranja svakako zaslužuju pohvalu jer su dobre fotografije i mogu predstavljati bilo koje doba godine, ali ne odražavaju u potpunosti temu ovoga mjeseca. Mislim na fotografije Odbrojavanje do proljeća Stanislava Juretića i Idealna ispaša Darija Dorčića. Valja svakako spomenuti i dobru fotografiju Jetrenka Davora Delača koji je vrlo znalački iskoristio oštrinu i neoštrinu kao bitno fotografsko izražajno sredstvo. Pohvaljujem ova navedena tri autora, ali idemo dalje do našega pobjednika.

Dakle, sve ostale fotografije su se rascvjetale i to je prekrasna poezija raznolikih cvjetova. Oni jesu ljepota i znak odlaska zime, oni jesu znak buđenja i obnavljanja prirode, tj. novoga života, novog ciklusa u prirodi. Kako rekoh, sve su fotografije dobre, ali su tri favorita koji ulaze u najuži izbor. To su: Teret života Darka Golika, Ni zima ni proljeće Zvjezdane Pošmuga i Oprano proljetnom kišom Branka Lautara. Sve tri spomenute fotografije nose u sebi duh teme, a i u fotografskom smislu su vrlo koherentne što govori da autori s razumijevanjem fotografskog jezika pristupaju samom motivu. Kod ove tri izdvojene fotografije imamo direktni sudar snažne potrebe života /cvjetovi/ i mirovanja, hibernacije života /zima-snijeg/. I taj najsnažniji sudar ili prkos života /cvijeta/ naspram hibernacije, mirovanja /zime-snijega/ jest na fotografiji Ni zima ni proljeće Zvjezdane Posmuga. Ove divne proljetnice na Pošmuginoj fotografiji su svojevrsni simbol, dokaz i garancija da se prirodni ciklusi obavezno izmjenjuju neovisno o svim vrlo evidentnim klimatskim i vremenskim promjenama. One su snaga i moć prirode pa i naše evolucije i opstanka te tako za ožujak nominiram upravo tu fotografiju Zvjezdane Pošmuga kao pobjedničku.

Borislav Božić, prof.

Tema za travanj je: Moje more, moja livada, moj vrt ili moja šuma

Pobjednička fotografija po glasovima putem Facebooka je “Proljeće u Čabru” autora Sanjina Tropea.

Sanjin Trope – Proljeće u Čabru
Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.