Održan prijem za rumunjskog veleposlanika Nj. E. g. Constantina Mihaila Grigorieja

Prijem 12.04.2022 Međunarodna suradnja

Zamjenik župana Vojko Braut i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović primili su veleposlanika Rumunjske Nj. E. g. Constantina Mihaila Grigorieja koji u posjeti Primorsko-goranskoj županiji i Rijeci boravi povodom obilježavanja 15. godišnjice Počasnog konzulata Rumunjske u Republici Hrvatskoj.

Zamjenik župana Primorsko-goranske županije Vojko Braut kazao je kako je uz razgovore o gospodarskoj i kulturnoj suradnji ovaj posjet iskorišten da se veleposlaniku uruči Katalog investicija PGŽ i prenese informacija kojim se županijskim ustanovama potencijalnu rumunjski investitori mogu obratiti.

Veleposlanik Grigorie izrazio je zadovoljstvo današnjim posjetom i istaknuo odlične odnose koje Rumunjska i Hrvatska imaju na svim područjima.

“Rijeka i Temišvar povezani su činjenicom da su oba grada europske prijestolnice kulture, vrlo dobrom suradnjom Sveučilišta obaju gradova i suradnjom na gospodarskom planu. U tom smislu, imat ćemo razgovore i sa županijskom gospodarskom komorom. U posljednje četiri godine gospodarska se razmjena između Hrvatske i Rumunjske gotovo učetverostručila, usprkos pandemiji i sada iznosi preko 600 milijuna eura”, naveo je veleposlanik Grigorie.

“Petnaest godina rada počasnog konzulata Rumunjske u Rijeci dokaz je da Rumunjska ovdje ima svoj interes. Velik broj rumunjskih turista posjećuje upravo naš grad i županiju, a uspješnoj suradnji zasigurno je doprinio i počasni konzul Rumunjske u Rijeci Dragutin Kamenski”, izjavio je gradonačelnik Filipović.

Program posjete se nakon prijema nastavio u prostorima Počasnog konzulata, nakon čega slijedi otvorenje izložbe fotografija „Istrorumunji“ u Galeriji Principij.

Istrorumunji su jezična zajednica koja broji nešto više od sto osoba. Istro-rumunjski govor upisan je 2006. godine na popis nematerijalnih dobara Republike Hrvatske, dok je 2016. godine, u mjestu Šušnjevica, sredstvima hrvatskog i rumunjskog ministarstva otvorena škola u kojoj se poučava istro-rumunjski govor. Fotografije na izložbi predstavljaju članove te zajednice.

Održanom prijemu, u pratnji veleposlanika, nazočili su vicekonzulica Corina-Mihaela Cosmă-Gălățanu i počasni konzul Rumunjske u Rijeci Dragutin Kamenski, a u pratnji gradonačelnika Rijeke predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Ana Trošelj.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.