Pročelnik Petrc primio voditeljicu ureda Hrvatske matice iseljenika u Rijeci

Prijem 13.04.2022 Odnosi s javnošću i protokol

Pročelnik Ureda županije Goran Petrc i zamjenica pročelnika Ermina Duraj sastali su se s novoizabranom voditeljicom Ureda Matice Iseljenika u Rijeci Renatom Garbajs.

Pročelnik Petrc čestitao je gospođi Garbajs na izboru: „Biti dio organizacije koja djeluje više od 70 godina s ciljem pomoći hrvatskom iseljeništvu, velika je čast i odgovornost. Želim Vam puno uspjeha u radu te vjerujem kako će Ured Matice Iseljenika u Rijeci nastaviti doprinositi djelovanju i ugledu ove organizacije“.

Gospođa Garbajs, koja je stupila na dužnost 1. ožujka, predstavila je rad i planove Matice Rijeka, jedne od pet podružnica u RH. „Povezujemo one koji su iselili uz nadu da će se vratiti te nastojimo očuvati nacionalni i kulturni identitet, materinski jezik te običaja Hrvata koji žive izvan Republike Hrvatske“.

PGŽ i Matica već dugi niz godina uspješno surađuju na raznim projektima, kao što je Zimska i Ljetna škola folklora u Crikvenici te projekt “Eco Heritage Task Force” koji okuplja iseljeničku mladež u dobi iznad 18 godina, koja se na volonterskoj bazi uključuje u projekt kako bi svojim radom doprinijela zaštiti okoliša te očuvanju kulturno-povijesne baštine.

„Naša povijest suradnje je jako bogata, a nastavit ćemo i u budućnosti biti potpora Udruzi“ rekla je zamjenica pročelnika Ermina Duraj, dok je voditeljica Ureda Garbajs istaknula kako im je cilj još više aktivirati gradove i općine naše županije za pomoć oko projekata.

Republika Hrvatska skrbi za svoje iseljeništvo u četrdesetak zemalja – od Južne i Sjeverne Amerike, Afrike, Europe do Australije i Novog Zelanda. Uz obrazovne, kulturne i društvene aktivnosti Matica podupire projekte iz svih područja, od gospodarstva do sporta, koji pridonose afirmaciji hrvatskoga imena u svijetu.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.