Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja tvrtka IND-EKO darovala makete brodova iz nekadašnje flote Jugolinije

Izložba 13.04.2022 Kultura

Zamjenica župana Marina Medarić sudjelovala je na primopredaji vrijedne donacije Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, dvije makete brodova iz nekadašnje flote najvećeg nacionalnog brodara Jugolinije. Makete je Muzeju darovala tvrtka IND-EKO u vlasništvu obitelji Šmitran.

Odluka Uprave tvrtke, prema riječima Ilije Šmitrana, bila je da se makete kao vrijedna materijalna kulturna baština Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i njenih građana te brojnih naraštaja pomoraca ovog kraja, sačuvaju u Muzeju.

Ova donacija ulazi u fundus Zbirke maketa i modela brodova, a bit će izloženi tijekom svibnja kada Muzej otvara izložbu o značaju brodarstva za ovaj kraj pod nazivom „Priča plavog horizonta –Jugolinija 75 godina“ autora Nikše Mendeša, najavila je ravnateljica Nikolina Radić Štivić.

U ime Primorsko-goranske županije zamjenica Medarić zahvalila se obitelji Šmitran na velikodušnoj gesti kojom su omogućili da se replike dvaju brodova „Triglava“ i „Nehaja“, a kojih se još uvijek sjećaju naši pomoraci, sačuvaju od zaborava.

„Nema prikladnijeg mjesta od ovog muzejskog prostora koji čuva vrijednu pomorsku baštinu naše Županije. Ove makete nisu samo priča o brodovima bivše i nažalost zauvijek nestale kompanije nego i priča o umijeću brodograditelja koji su ih izgradili, našeg 3. maja i pulskog Uljanika. Pomorstvo i brodogradnja bile su snažne žile kucavice gospodarstva ove regije, duboko utkane u živote naših stanovnika i ovakvi muzejski eksponati trajno su podsjećanje da ovaj kraj oduvijek živi od mora i za more”, rekla je zamjenica Medarić.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.