Župan Komadina: Multikulturalnost i multietičnost vrijedno obilježje Primorsko-goranske županije

Manifestacija 10.05.2022 Međunarodna suradnja

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka održana je svečanost i otvorenje izložbe povodom 30. obljetnice slovenskih društava u Hrvatskoj.

Obljetnici je prisustvovao predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor kojeg su dočekali župan Zlatko Komadina, gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović, izaslanica predsjednika RH Zorana Milanovića, Melita Mulić, predsjednica Saveza slovenskih društava u Hrvatskoj Barbara Riman te ostali predsjednici svih 16 slovenskih kulturno-umjetničkih društava koja djeluju u Hrvatskoj. U svojim obraćanjima, čestitajući 30. obljetnicu Saveza, istaknuli su tradicionalnu povezanost i zajedničku povijest Hrvatske i Slovenije.

Čestitajući obljetnicu, župan Komadina poručio je kako su Slovenci naši sugrađani i dragi susjedi s kojima nas vezuje ne samo geografska blizina već i zajednička povijest.

“Itekako imamo razloga graditi i razvijati suradnju na mnogim područjima te jačati prijateljske i partnerske odnose od osobne razine, preko međuinstitucionalne suradnje i europskih projekata, do međunarodnih organizacija. Činjenica je da su Hrvati i Slovenci kroz povijest uvijek bili prijateljski nastrojeni jedni prema drugima. Jučer smo obilježili veliki datum Dan Europe. Slovenija i Hrvatska pripadaju zajedničkoj europskoj obitelji, a skori ulazak RH u euro zonu i schengenski prostor, što je i završetak hrvatskog procesa europskih integracija, još će nas više približiti, pojednostaviti migracije, pogotovo turističke te svakodnevni život naših građana u pograničnim područjima. Vjerujem da će to olakšati i rješavanje svih otvorenih pitanja među našim državama ali i ubrzati bolje prometno povezivanje izgradnjom slovenskog dijela autoceste od Postojne do Rupe kao važnog dijela buduće jadransko-jonske autoceste“, rekao je župan Komadina istaknuvši kako u županiji žive predstavnici čak 22 nacionalne manjine.

„Smatramo to velikim kulturnim bogatstvom, multikulturalnost i multietičnost vrijedno je obilježje ove regije“, rekao je župan i dodao kako Primorsko-goranska županija prati i podržava rad i aktivnosti Kulturnog prosvjetnog društva Bazovice.

Predsjednik Pahor pozvao je Slovence u Hrvatskoj da čuvaju i njeguju svoj identitet jer to obogaćuje zemlju i povezuje dvije prijateljske države te doprinosi tome da se Hrvati u Sloveniji i Slovenci u Hrvatskoj osjećaju kao doma. Nakon obraćanja, predsjednik Borut Pahor uručio je zahvalu predsjednika Slovenije predsjednici društva Barbari Riman.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.