Digitalizacija, tranzicija i suradnja sa zajednicom budućnost riječkog Sveučilišta

Manifestacija 17.05.2022 Obrazovanje

Svečanom sjednicom Senata povodom 49. Diesa Academicusa na Građevinskom fakultetu na Kampusu obilježen je Dan Sveučilišta u Rijeci.

Sjednicu je otvorila rektorica Snježana Prijić-Samaržija rekavši kako prema europskoj strategiji razvoja, sveučilišta postaju svjetionici europskog načina života. Potiče se digitalizacija, tranzicija, još bolja suradnja sa zajednicom, a to je i put i plan u budućnosti riječkog Sveučilišta.

Čestitavši 49. obljetnicu, zamjenik župana Vojko Braut istaknuo je da je Primorsko-goranska županija u društvu najrazvijenijih hrvatskih regija, a dobrim dijelom zasluga je to upravo riječkog Sveučilišta. „Kao što znamo upravo su obrazovani ljudi oni koje pokreću i kreiraju razvoj i naš su najveći kapital. Primorsko-goranska županija i ova akademska zajednica partneri su i usko surađuju na brojnim županijskim projektima, a nezaobilazan ste nam suradnik i u izradi razvojnih strateških dokumenata. Siguran sam da ćemo udruženim snagama i dalje kreirati razvoj ove regije te podizati kvalitetu života u svim njenim dijelovima“, rekao je zamjenik.

Čestitke je uputio i zamjenik riječkog gradonačelnika Goran Palčevski koji Dane Sveučilišta smatra prilikom da se ukaže na važnost obrazovanja kao temeljnog postulata razvoja društva. Istaknuo je dobru suradnju Grada i Sveučilišta na mnogobrojnim projektima, posebno dječjeg vrtića na Kampusu čijim otvorenjem riječko Sveučilište postaje prvo hrvatsko sveučilište koje će na taj način brinuti o odgoju djece svojih zaposlenika.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs ocijenio je uspješnim provedbu europskih obrazovnih politika od strane Sveučilište u Rijeci s naglaskom na mobilnost studenata i nastavnika, izvrsnost i orijentaciju ka modernim studijima dok zamjenik predsjednice Rektorskog zbora RH Damir Boras smatra kako se Sveučilište u Rijeci profiliralo kao najvažnija ustanova u visokoškolskom sustavu u RH.

U sklopu Svečanosti dodijeljene su Rektorove nagrade najboljim studentima za izvrsnost, stručni, znanstveni i umjetnički rad, volontiranje, studentski aktivizam, najbolji studentski projekt i sport, a studenticom generacije proglašena je Lucija Tomac s Filozofskog fakulteta. Rektorica Prijić Samaržija predstavila je i Izvješće o radu za 2021. godinu, a prisutnima se obratio i Luka Delak, predsjednik Studentskog zbora UNIRI. Manifestaciji su prisustvovali predstavnici znanstvene, studentske i gospodarske zajednice te brojni uvaženi gosti.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.