U srednjim školama PGŽ za upis u prve razrede predviđeno 2.736 mjesta

Press konferencija 01.06.2022 Obrazovanje, Odgoj

“Prema Odluci o upisima u I. razred srednjih škola MZO-a, u školsku 2022./2023. godinu u 32 srednje škole na području PGŽ planira se broj upisnih mjesta za ukupno 2.736 učenika, u 123 razredna odjela, odnosno 2.614 upisna mjesta u 118 razrednih odjela u 30 srednjih škola kojima je PGŽ osnivač Primorsko-goranska županija”, rekla je na konferenciji za novinare pročelnica UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin. U ukupnoj kvoti su i 74 upisna mjesta u Salezijanskoj klasičnoj gimnaziji i to u 3 razredna odjela te 48 upisnih mjesta u privatnoj Srednjoj školi Andrije Ljudevita Adamića Rijeka.

Dodala je da u srednjih školama kojima je PGŽ osnivač imamo 5 gimnazijskih programa za 661 učenika, zatim 63 četverogodišnja i trogodišnja strukovna programa, 3 umjetnička gdje je moguć upis za 102 učenika te 3 programa za učenike s teškoćama u razvoju za 9 učenika. “Velika je novost, za što smo se dugo pripremali sa srednjom školom u Delnicama, odobrenje novog zanimanja šumarskog tehničara. U pripremi ovog novog programa bili su veoma angažirani gospodarstvenici iz Delnica i cijelog Gorskog kotara a spremni su i pružiti pomoć školi u pripremi i promidžbi kako bi to novo zanimanje naišlo na odaziv kod samih učenika”, istaknula je Stilin. Podsjetila je da je početak prijava obrazovnih programa 25. lipnja, završetak 07. srpnja 2022, a 9. srpnja bit će objava konačnih ljestvica poretka.

“Prema podacima iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje 1.803 maturanta u PGŽ polažu državnu maturu među kojima je 681 učenik gimnazijskog programa a 1.122 učenika strukovnog programa”, rekla je pročelnica zaželjevši sreću svim maturantima. Pročelnica je izvijestila da imamo 133 učenika iseljenih iz Ukrajine od kojih je 123 u osnovnim školama te 10 srednjoškolaca. Svi oni kao i njihovi nastavnici i ravnatelji snalaze se dobro i prema informacijama s terena lijepo su primljeni.

Pročelnica Stilin istaknula je nadalje kako u ljetnim mjesecima ima puno posla u školama na investicijskom održavanju za što su već provedene javne i bagatelne nabave. Predviđeni su radovi u 18 matičnih i 4 područne osnovne škole u ukupnom iznosu od 2,5 milijuna kuna, u 19 srednjih škola gdje je vrijednost radova 2,6 milijuna kuna te u 5 učeničkih domova u visini 350.000 kuna. Dodala je i da je kapitalne projekte ove godine izdvojeno 33,3 milijuna kuna. “U tijeku je izgradnja školska-sportska dvorana Medicinske škole, dogradnja OŠ Ivana Rabljanina, a pred potpisom smo ugovora za Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljske škole Opatija i to za unutarnje uređenje i opremanje u iznosu od 13,2 milijuna kuna. Projektira se nova školska dvorana u Moravicama kao i nova područna škola na području Grada Kastva, u pripremi je i novi projekt dogradnje područne škole Dobrinju te kada sve zbrojimo dolazimo ulaganja od 40 milijuna kuna”, naglasila je Stilin.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.