Studenti preuzeli ključeve grada: Student Day Festival održava se od 6. do 11. lipnja

Press konferencija 06.06.2022 Kultura, Obrazovanje, Odgoj

Student Day Festival započeo je danas, u ponedjeljak 6. lipnja, kada je gradonačelnik Rijeke Marko Filipović predsjedniku Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci Luki Delaku predao ključeve grada. Bogat kulturni, zabavni, edukativni, znanstveni, sportski i glazbeni program trajat će do 11. lipnja na Sveučilišnom Kampusu Trsat, ali i drugim lokacijama diljem grada, a predstavljen je na tiskovnoj konferenciji na kojoj su uz Delaka i Filipovića sudjelovali rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić – Samaržija, pročelnica UO za odgoj i obrazovanje PGŽ Edita Stilin i Alen Tibljaš uime udruge RiKup koja je suorganizator festivala sa Studentskim zborom.

“Sa zadovoljstvom i ponosom možemo najaviti 12. SDF, koji se odvija od 6. do 11. lipnja, najvećim dijelom na trsatskom kampusu, kako bi bio što bliži studentima. Brojni su zanimljivi sadržaji – kulturni, sportski, edukativni, zabavni i znanstveni uz neizostavan glazbeni koncertni dio. Ovo je najveće koncertno događanje u regiji, čija je posebnost i to što je ulaz na sva događanja besplatan za sve sudionike”, rekao je Delak.

“Sveučilište u Rijeci je ponosno i sretno što ima ovakav studentski zbor, studentske udruge i studente. Oni na Sveučilištu stječu kompetencije za budući život i rad, a ono što studiranje čini studiranjem i što mlade čini mladima su naravno, i zabava i aktivizam. Ponosni smo što studenti uspijevaju održavati ovako visoku razinu SDF-a već 12. godinu. Tu se odražava sve ono što studentski život čini punijim i zanimljivijim, što je sastavni dio studentskog života”, kazala je rektorica Prijić – Samaržija.

Naglasila je kako Sveučilište promovira i Rijeku i Županiju kao mjesta gdje treba doći i studirati.

“Lijepo je biti u županiji koja ima ovakav studentski zbor i ovakvog predsjednika. Studenti su već dugi niz godina iznimno angažirani u prezentaciji svojih aktivnosti, a jedna od ključnih je SDF s iznimnim programom. Svake godine nastojimo zajedno sa Sveučilištem podupirati programe koji su važni, deficitarni i novi pa smo financijski poduprli i uvođenje logopedije i farmacije, naravno činit ćemo to i dalje. Sveučilište raste, ono je mlado, vrijedno i propulzivno. Čestitke na organizaciji, ovdje ima stvarno genijalnih stvari. Moji koncertni favoriti su ovi malo stariji izvođači poput Jure Stublića i Denis&Denis”, poručila je pročelnica Stilin.

SDF je definitivno prerastao riječke, pa i hrvatske okvire i upisao se na kartu studentskih aktivnosti ne samo u koncertnom dijelu koji je možda najatraktivniji, nego i u prezentaciji onoga što studenti na Sveučilištu rade. Program je za svaku pohvalu i ponosno ističem kako je naše riječko Sveučilište jedno od najdinamičnijih sveučilišta u RH, i u uvijek dobro prolazi u ocjenjivanju kvalitete. Lipanj obiluje događanjima u Rijeci, no nastojat ću doći na neke od programa. Rijeka se pokazuje kao mjesto dobrog i ugodnog studiranja i studentima iz cijele Hrvatske. Nadam se da će se veliki broj Riječana i Riječanki odazvati na koncerte, kao i naših gostiju kojih je sve više u Rijeci. Dio doprinosa tome donosi i SDF a sada posuđujem studentima ključ grada, kazao je gradonačelnik Filipović.

Tijekom šest dana trajanja Festivala, u jutarnjim i poslijepodnevnim satima će se održavati program Culture Week koji studentima nudi priliku da se uključe u bogat kulturni i sportski život grada i Sveučilišta. Moći će se upoznati s aktualnostima iz studentskog života kroz predstavljanje studentskih inicijativa, udruga i projekata. Od samog početka cilj Student Day Festivala bio je pružiti zaokruženi doživljaj studentima s brojnim edukativnim, ali i zabavnim sadržajima.

Već prvog dana Festivala na Kampusu se održava program Escape Room, a u Atletskoj dvorani na Kantridi za zainteresirani studente održava se demonstracija penjanja uz umjetnu stijenu, a studenti će se u ovoj aktivnosti uz vodstvo stručnih instruktora moći okušati i sutra.

U utorak i srijedu u jutarnjim satima u HKD-u na Sušaku održavaju se Inkluzivna i Neinkluzivna plesna radionica, dok će se sutra tijekom jutra i u popodnevnim satima na igralištu Vojno održati sportski dan koji će završiti revijalnom nogometnom utakmicom između predstavnika Sveučilišta i Županije. U utorak će se u prostoru Akvarija na Kampusu održati i predavanje „Vaša prava – rad putem studentskog ugovora“.

U srijedu, nakon plesa, svi koji to žele, moći će u Rage Roomu na prostoru bivšeg Tenka izbaciti nagomilani stres, a istog dana, u jutarnjim satima održat će se e-sports turnir u Zgradi Sveučilišnih odjela te predavanje „Upravljaj karijerom i gibaj se pravim smjerom“, dok je za poslijepodne najavljen PHD Career Cafe. Večer je rezervirana za performans „Usta puna prava“ te kino pod zvijezdama u sklopu kojeg se u suradnji s Art kinom Croatia održava projekcija filma „Jahači pravde“.

Četvrtak donosi predstavljanje studentskih udruga i International Dinner Night u sklopu kojih će studenti na razmjeni iz inozemnih zemalja pripremati gastronomske specijalitete svojih krajeva, a bit će održano i predavanje „Trebamo li biti offline da bismo sačuvali svoje mentalno zdravlje“.

Sportski program ovogodišnjeg Festivala završit će u petak paintball turnirom.

Koncertni dio održat će se od 9. do 11. lipnja i ugostit će poznata imena pop, rock i urbane glazbe iz Hrvatske i regije. Na lokaciji nekadašnjeg kluba Tenk nastupit će Konstrakta s bendom Zemlja gruva, Psihomodo Pop, Edo Maajka, Jura Stublić i Film, Neno Belan & Fiumens, Brkovi, Denis & Denis, Šajeta, Grše, Messy Cate, M.O.R.T., 30zona, Padre, Gr#as i Bore Balboa.

Na WareHouse pozornici nastupit će DJ-evo Kiril, Tijana T, DJ Ogi, Bronski, Marin Biocic, Marcel, Dino Jukic, Blank Art, Recep, Bruns Lay, Grenco i Mateo Santic.

Više informacija o programu dostupno je na web stranici Student Day Festivala, kao i na službenim Facebook i Instagram stranicama.

Organizatori Festivala su Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci i RiKup, a pokrovitelji Sveučilište u Rijeci, Studentski centar Sveučilišta u Rijeci, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i brojni sponzori.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.