Obilježen 23. Dan ružičaste vrpce – rana prevencija spašava život

30.09.2022

Prigodnim programom na riječkom Korzu, u organizaciji Udruge žena operiranih dojki Nada – Rijeka, obilježen je 23. Dan ružičaste vrpce čiji je cilj podizanje svijesti o važnosti ranog otkrivanja raka dojke.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Đulija Malatestinić je sudjelovala u programu obilježavanja i tom je prilikom izjavila: „Rak dojke je nažalost još uvijek najčešće sijelo raka kod žena. Ako se na vrijeme otkrije i ispravno liječi, kod čak 90% bolesnica je ovu bolest moguće u potpunosti izliječiti, a ohrabruje i podatak da je u praćenju petogodišnjeg preživljavanja ono čak 97%.“

Pročelnica Malatestinić je istaknula da se tijekom godina bilježi pad smrtnosti od te zloćudne bolesti, ali je istovremeno primjetan i porast broja novooboljelih.
„Koliki je to problem pokazuje i brojka od 75 prerano umrlih žena u Primorsko-goranskoj županiji i 722 na razini Republike Hrvatske samo u 2020. godini, od bolesti koju možemo prevenirati ranim pregledom“, istaknula je pročelnica Malatestinić i još jednom pozvala sve žene da se odazovu na pregled ranog otkrivanja raka dojka, pregled koji spašava život.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.