PGŽ prema Vladi upućuje paket hitnih mjera za Gorski kotar, posebno izdanje Kataloga investicija za goransko područje

Info za medije 30.09.2022 Regionalni razvoj, Upravljanje projektima

Temeljem jednoglasno usvojenih zaključaka Županijske skupštine PGŽ o nužnim mjerama i aktivnostima za poticanje razvoja Gorskog kotara, a koji sadrže pojačana izdvajanja PGŽ u ukupnom iznosu od 54 milijuna kuna kroz naredne tri godine, paket prijedloga konkretnih mjera upućuje se prema Vladi RH-a. Kako je i iz same višesatne rasprave na prošlotjednoj sjednici u Ravnoj Gori artikulirano, bez izravne intervencije države neće bit moguće potaknuti gospodarski i ukupni razvoj tog brdsko-planinskog područja. Usprkos činjenici da PGŽ izdvaja značajna sredstva koja se u zadnjih 10 godina penju do ukupnog iznosa od 267,7 milijuna kuna, izostale su ciljane mjere s državne razine bez kojih nije moguće zaustaviti negativne demografske trendove i pokrenuti razvojne potencijale Gorskog kotara.

Među prijedlozima koji se upućuju Vladi jesu i zaključci konferencije „Gorski kotar u fokusu“ koju je PGŽ organizirala 2019. godine, a u kojoj je detektirano deset temeljnih mjera za aktiviranje goranskih resursa te osiguranje razvoja Gorskog kotara, od nužnosti fiskalne i funkcionalne decentralizacije, revalorizacije napuštenih te izgradnja novih stambenih objekata uz sufinanciranje države, smanjenje doprinosa na plaće te oslobođenje poreza na dobit za poduzetnike iz Gorskog kotara. Traži se također i osiguranje financiranja nacionalne komponente u 100% iznosu za sve projekte s područja Gorskog kotara, zatim decentralizacija upravljanja prirodnim resursima Gorskog kotara (šume, voda, poljoprivredno zemljište, prostor), zatim smanjenje cijene rada za zaposlene u Gorskom kotaru kroz smanjenje doprinosa na plaće te oslobođenje poreza na dobit za poduzetnike iz Gorskog kotara. Predlaže se i sufinanciranje zimske službe za sve kategorije prometnica kao i usvajanje Plana razvoja brdsko-planinskog područja, izrađenog u suradnji sa jedinicama lokalne samouprave sa brdsko-planinskih područja, sa jasno definiranim financijskom elementima, dinamikom provedbe aktivnosti te nositeljima aktivnosti po svakoj od nominiranih mjera provedbe.

JU Regionalna razvojna agencija pripremila je i posebno izdanje Kataloga investicija Primorsko-goranske županije za regiju Gorski kotar. Kako je u uvodu istaknuo župan Zlatko Komadina u Katalogu su predstavljeni projekti goranskih gradova i općina iz turističkog, sportskog i sportsko-rekreativnog sektora, lječilišnog turizma kao i društvenog i socijalnog segmenta, ukupne vrijednosti 71.650.000 EUR-a. Gorski kotar ima velik potencijal i za razvoj vjetroelektrana za što su prostornim planovima predviđena četiri lokaliteta, a za jačanje gospodarskih aktivnosti na raspolaganju je 17 poduzetničkih zona, proizvodne i komunalne namjene. Gorski kotar atraktivan je i za razvoj kamping turizam, a u Katalogu popis je 8 lokacija pogodnih za izgradnju kampova. „Vjerujemo da će ova raznolika ponuda projekata kao i područja za ulaganje privući poduzetnike, ali i potaknuti neke nove investicijske ideje. Kao Regionalna samouprava kroz našu Regionalnu razvojnu agenciju koja u Delnicama ima i svoj ured, otvoreni smo za suradnju i partnerski odnos s ulagačima te smo spremni pomoći u koordiniranju i ishodovanju potrebnih informacija i dozvola, ističe župan Komadina.

Kada je riječ o ulaganjima Županije od već spomenutih 54 milijuna kuna 21 milijun kuna namijenjen je Fondu za Gorski kotar, odnosno ide u proračune goranskih gradova i općina, za poduzetnike, turizam i ruralni razvoj osigurat će se 18 milijuna kuna te 15 milijuna za cestovnu infrastrukturu, ne računajući i intervencije PGŽ proračuna za izvanredne situacije kao što su ove zadnje poplave za što će Županija uputi pomoć od 1,5 milijuna kuna.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.