Dodjelom nagrada za održivi turizam svečano otvoren svjetski turistički kongres Skål

Manifestacija 14.10.2022 Turizam

Preko 400 sudionika kongresa, diplomatskih predstavnika, predstavnika lokalnih i regionalnih vlasti te međunarodnih i domaćih medija iz više od 40 zemalja, prisustvovalo je svečanosti otvorenja 83. Svjetskog Skål kongresa 2022.

Riječ je o godišnjem kongresu jednog od najvećih svjetskih udruženja turističkih menadžera koji se ove godine održava u Rijeci i Opatiji od 13. do 18. listopada 2022. godine.

Ceremonija otvorenja održana je u HNK Ivan pl. Zajc. Nakon izvođenja himne Republike Hrvatske u izvedbi Kristine Kolar prvakinje Opere HNK Ivana Pl. Zajca, tradicionalno najiščekivaniji trenutak svečanosti otvorenja bio je mimohod zastava zemalja – učesnica, a čast defilea pripala je Riječkim mažoretkinjama.

Uz predsjednicu Skål Internationala Burcinu Turkkan, predsjednika hrvatske podružnice Nik Račića i one kvarnerske Tamaru Černeku, prisutne su pozdravili župan Zlatko Komadina, izlaslanica Predsjednika Vlade RH Monika Udovičić, gradonačelnici Rijeke i Opatije Marko Filipović i Fernando Kirigin te Kristjan Staničić, direktor HTZ-a, zaželjevši svim sudionicima dobrodošlicu na Kvarner.

„Regija Kvarnera, kao i Primorsko-goranska županija u cjelini, nude jedinstven spoj prirodnih ljepota, baštine i aktivnosti, a to uključuje i naše otoke i Gorski kotar. Napori koje naše turističke zajednice i uredi, hotelijeri, ugostitelj, agencije i svi ostali djelatnici u turizmu ulažu u razvoj i brendiranje destinacije donose rezultate. Jedinstvena smo regija i postajemo sve prepoznatljiviji na međunarodnoj razini, a svi turistički pokazatelji govore tome u prilog“, istaknuo je župan Komadina u svom obraćanju.

Kao pridruženi član UNWTO-a, čija je misija promicanje pouzdanog, održivog i univerzalno dostupnog turizma, Skål International kreirao je Nagrade za održivi turizam nakon deklaracije Ujedinjenih naroda iz 2002. godine, kako bi istaknuo najbolje prakse na globalnoj razini. Ove godine na natječaju Sustainable Tourism Awards sudjelovalo je 50 projekata iz 23 zemlje svijeta u 9 kategorija,a  jedan od dobitnika ove godine je i projekt Turističke zajednice grada Opatija Feel & Taste koji se plasirao na 2. mjesto u kategoriji “Countryside & Biodiversity”.

Svečanosti otvaranja u HNK Ivan pl. Zajc kojoj su nazočili i potpredsjednica Hrvatskog sabora Sabina Glasovac, veleposlanica Nigerije u Mađarskoj Modupe Irele, Ion Vilcu, direktor Odjela za pridružene članice Ujedinjenih naroda te Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera, završena je baletnom točkom Mediju Rare, koreografa Nadava Zelnera u izvedbi Baletnog ansambla Kazališta i nastupom klape Luka.

Uz Turističku zajednicu Kvarnera, organizaciji kongresa potporu su dali Hrvatska turistička zajednica, Primorsko-goranska županija, Grad Opatija i Grad Rijeka te turističke zajednice grada Rijeke i grada Opatije, kao i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.