Županijska skupština usvojila proračun Primorsko-goranske županije za 2023. godinu

Skupština 08.12.2022 Proračun

Županijska skupština Primorsko-goranske županije usvojila je proračun za 2023. godinu koji je utvrđen u iznosu od 224,2 milijuna eura ili 1,689 milijardi kuna. Od navedenog iznosa, 58,9 milijuna eura odnosi se na rashode i izdatke Županije, a 165,2 milijuna eura na rashode i izdatke proračunskih korisnika. U projekcijskom razdoblju, odnosno u 2024. i 2025. godini, Proračun je planiran na razini od 210,5 milijuna eura, odnosno 211,2 milijuna eura.

Od 42 prisutna vijećnika, podršku proračunu dalo je njih 25, 12 je bilo suzdržanih, a pet protiv.

Izglasavanje proračuna u današnjem nastavku 14. sjednice Županijske skupštine, rezultat je pregovora u kojima je usvojen prijedlog vijećnika Damira Pilepića o osnivanju Povjerenstva za utvrđivanje okolnosti raskida ugovora u projektu dogradnje luke otvorene za javni promet Mrtvaška na otoku Lošinju, a koje će zaključke prezentirati Županijskoj skupštini PGŽ. U Povjerenstvu, prema prijedlogu klubova, neće sudjelovati stranke SDP i HDZ.

Članovi Skupštine većinom glasova podržali su prijedlog o osnivanju četveročlanog skupštinskog Povjerenstva. Za predsjednika je izabran Orjen Petković, a za članove Damir Pilepić, Ivo Vidotto i Nedjeljko Pinezić.

Župan je akceptirao šest amandmana, po dva amandmana vijećnika Davora Štimca, Možemo i Akcije mladih. ŽS je prihvatila amandman vijećnice Ive Rinčić i vijećnika Borisa Popovića.

„Prihvaćanje amandmana je iskaz namjere i potvrde da imamo isti stav predstavničke i izvršne vlasti. Dao sam si truda da građani PGŽ-a izbjegnu nove izbore. I ovaj proračun, kao i svi dosadašnji, kada smo imali izvršenje 99,9 posto, je realan što znači da smo jako dobro planirali prihode. Zahvaljujem svima koji su podržali proračun. Dalje nastavljamo u suradnji i demokratkom dijalogu realizirati projekte i planirati nove“, rekao je župan Komadina.

Predsjednik ŽS Marko Boras Mandić istaknuo je da kao vijećnici trebaju preuzeti odgovornost da se ne bi kao Skupština doveli u situaciju da eventualnim izglasavanjem odluke o privremenom financiranju proračuna prvo “ukrademo” Božić, a onda i Uskrs građanima PGŽ. Pozvao je župana da iduće godine izbjegne ponavljanje ove situacije na način da čim prije krene s razgovorima na temu prijedloga proračuna sa svim političkim opcijama zastupljenim u Županijskoj skupštini.

U nastavku sjednice prihvaćen je prijedlog odluke o izvršenju Proračuna Primorsko-goranske županije za 2023. godinu, zatim odluke o izdvajanju dodatnih 5 milijuna kuna Zavodu za hitnu medicinu te 1,8 milijuna kuna Lječilištu Veli Lošinj. Radi se o povećanju sredstva koja su usvojena kroz zadnji rebalans proračuna kao i prijedlog o dokapitalizaciji Kanala Ri s milijun kuna što su nakon kraće rasprave županijski vijećnici također podržali većinom glasova.

U raspravi su se čuli prijedlozi da se u Nadzorni odbor imenuje netko od članova Županijske skupštine, na što im je župan rekao da se o tome može razgovarati, ali pitanje je tko bi to bio. Spomenuo je i ideju formiranja Programskog odbora kao savjetodavnog tijela, a u kojem bi bili predstavnici struke. Bilo je primjedbi i na sam model financiranja kao i programsku kvalitetu jedine regionalne televizije te je dio vijećnika predložio da se Uprava televizije ponovno obrati Županijskoj skupštini s prijedlogom programskih i organizacijskih iskoraka.

Usvojen je i prijedlog javnih potreba u sportu Primorsko-goranske županije za 2023. „težak“ 725.500,00 eura kojim se financira rad strukovnih županijskih saveza, županijskih trenera i instruktora, djelatnost Zajednice sportova PGŽ-a, sportskih kampova, školski sport, sport osoba s invaliditetom, sportska rekreacija te potpore klubovima i sportskim savezima za rad s mladim uzrastima.

Dana je suglasnost na Financijski plan Županijske uprave za ceste za 2023. godinu i projekcije za 2024. i 2025. u iznosu 122 milijuna kuna kao i suglasnost na izmjene i dopuna Financijskog plana ŽUC-a za 2022. kojim se povećavaju prihodi za 2,48 milijuna kuna. Usvojeno je i više odluka o koncesijama na pomorskom dobru.

Na stolovima su članovima ŽS podijeljene publikacije Plan razvoja PGŽ koji je pripremila RRA PGŽ.

Bila je to posljednja radna sjednica Županijske skupštine u ovoj godini.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.