Predstavnicima Primorsko-goranske županije uručene zahvalnice Vijeća albanske nacionalne manjine

Manifestacija 10.02.2023 Nacionalne manjine

Povodom dana neovisnosti Republike Kosovo te 20. godišnjice djelovanja Vijeća albanske nacionalne manjine u dvorani Hotela Continental, održana je svečanost dodjele zahvalnice općinama i gradovima, institucijama, ustanovama i pojedincima za, kako je naveo predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine PGŽ Gani Xharrahi, dobru suradnju i pomoć u aktivnostima i programima.

Uz župana Zlatka Komadinu i brojne uzvanike, događaju su nazočili veleposlanik Republike Albanije Nj. E. Riza Poda, veleposlanik Republike Kosovo NJ. E. Martin Berishaj, riječki gradonačelnik Marko Filipović te saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj.

Tom prilikom župan Komadina čestitao je 20. obljetnicu dijelovanja Vijeća te zahvalio na kvalitetnoj suradnji s albanskom zajednicom. “Albanska zajednica je dugi niz godina duboko integrirana u društveni i politički život i imao sam tu čast znatan broj tih godina dijeliti zadovoljstvo rada s njima i za to im veliko hvala.”

Veleposlanik Nj. E. Riza Poda istaknuo je kako su odnosi Hrvatske i Albanije na svim nivoima savršeni, čemu, dodao je, doprinose i vijeća albanske nacionalne manjine, među kojima i ono u Primorsko-goranskoj županiji te su i zahvljujući njihovim članovima potpisani brojni strateški dokumenti.

“Brojni su oblici suradnje između Hrvatske i Albanije, ali i između Primorsko-goranske županije i županija u Albaniji, kao i gradova i općina u PGŽ-u i gradova u Albaniji, među njima najviše je onih iz sfere obrazovanja, ali i između luka, posebice riječke i Luke Drač. Ovaj oblik suradnje pokazuje da je status Albanaca u Primorsko-goranskoj županiji jako dobar, čemu velike zasluge ima albanska nacionalna zajednica u PGŽ-u, ali i Grad Rijeka i Županija imaju svoju ulogu u tome.”

Iz Primorsko-goranske županije, uz župana Komadinu, zahvalu na suradnji primili su i zamjenik župana Petar Mamula, pročelnik Ureda županije Goran Petrc, predstojnica Kabineta župana Ermina Duraj, voditeljica Službe za civilnu zaštitu i civilno društvo Martina Katurić te savjetnik za razvoj civilnog društva Zlatko Mihelec.

U glazbenom dijelu svečanosti nastupio je mladi glazbenik Viktor Čandrlić Jajaš, učenik drugog razreda Prve sušačke hrvatske gimnazije i učenik Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova. Izveo je staru arbanašku narodnu pjesmu, koja govori o dolasku Arbanasa u Zadar 1729. godine.

FOTO: Sergej Drechsler, Novi List

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.