Otvorena izložba o važnosti prevencije požara u okviru projekta SILVANUS

Izložba 03.04.2023 Civilna zaštita

Na riječkom Korzu je otvorena izložba u okviru projekta SILVANUS kojeg provodi Hrvatska vatrogasna zajednica u suradnji s 48 drugih projektnih partnera.
Predstavljajući projekt, glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Slavko Tucaković je izjavio kako se projekt financira iz europskog programa Obzor i vrijedan je 24,5 milijuna eura. Istaknuo je da se projekt provodi na području Primorsko-goranske županije zbog vatrogasne izvrsnosti, kvalitete organiziranog sustava i vrhunskih profesionalaca koji u tom sustavu djeluju na području PGŽ.

Tucaković je naveo da je u prošloj godini zabilježeno 1,9% povećanje požara i 37% opožarene površine u odnosu na godinu ranije, dok je u ovoj godini zabilježen manji broj požara u odnosu na 2022. godinu kiša i visoke vlage koja pomaže vatrogascima te je sve stanovnike pozvao na oprez.

Radi se značajnom projektu usmjerenom na prevenciju i rano reagiranje u slučaju požara kojima smo, nažalost, zbog klimatskih promjena i suša sve više izloženi, izjavio je zamjenik župana Vojko Braut te istaknuo zadovoljstvo što će se druga faza projekta provesti na našem vatrogasnom poligonu u Šapjanama u koji je je Primorsko-goranska županija uložila značajna sredstva kako bi sve naše interventne službe mogle vježbati i biti spremna za pravodobnu reakciju.

Gradonačelnik Marko Filipović istaknuo je kako se kroz ovaj projekt promoviraju nove tehnologije u vatrogastvu namijenjene prvenstveno prevenciji i sprječavanju nastanka požara.”Drago mi je što će u projektu sudjelovati pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Rijeka, ali i što se građani putem ove izložbe na Korzu mogu informirati o važnosti prevencije požara”, rekao je Filipović.

Više o praktičnom djelu koji će biti i prezentiran u Šapjanama 18. i 19. travnja kazao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije Mladen Šćulac.

“Prilikom požara važan je način komunikacije i prijenos podataka između svih uključenih u određenu akciju. Valja naglasiti kako radimo na komunikacijama, na prijenosu signala putem dronova, kamera, bespilotnih letjelica kojeg onda prebacujemo u centar gdje obrađujemo dobivene podatke te odlučujemo o slanju dodatnih snaga na teren i to ćemo u Šapjanama i demonstrirati”, objasnio je Šćulac.

Izložba na Korzu ostaje otvorena do 12. travnja.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.