U Osnovnoj školi Petar Zrinski u Čabru uređena pametna učionica

19.04.2023

U Osnovnoj školi Petar Zrinski u Čabru predstavljen je projekt opremanja osnovnih škola IoT senzorskom opremom. Projekt se odvija u okviru edukativnog programa poticanja STEM-a i tehnologije u goranskim školama, a provodi ga Regionalna razvojna agencija PGŽ “Prigoda”.

“Cilj projekta je opremanje najmanje jedne učionice u svakoj od devet goranskih osnovnih škola te edukacija vezana uz rad u njima, a za realizaciju je iz proračuna PGŽ izdvojeno 27. 000 eura”, rekao je Vedran Kružić, ravnatelj “Prigode” istaknuvši kako se takvim inovativnim konceptom otvaraju nove mogućnosti edukacije djece osnovnoškolskog uzrasta u području od posebnog interesa, budući da tržište rada bilježi rastuću potražnju za stručnjacima u STEM zanimanjima. “Uz to cilj nam je kroz realizaciju ovog projekta, koji bi trebao postati konstantan oblik rada u školi, podizati digitalnu i energetsku pismenost goranske djece te predstaviti djeci perspektivu brojnih novih “zelenih vještina” koje omogućavaju uštede energije. Ovo je trenutačno jedan od rijetkih, ako ne i jedini primjer ovakvog oblika poduke čuvanju energije u Hrvatskoj, a ponosni smo što su za ovaj model poduke osnovaca zanimanje iskazali i predstavnici finskog Ministarstva obrazovanja koji su nas posjetili i koje smo informirali o temeljima projekta i načinu realizacije”, rekao je Vedran Kružić. Inicijalni uvodni “trening” bit će organiziran u svakoj školi, a potom se u toj učionici mogu mijenjati svi razredi pojedine škole i stjecati poduku i nove vještine

Pročelnica županijskog UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin rekla je kako je za početak realizacije projekta izabran baš Gorski kotar jer se često priča da je zapostavljen. “U svih devet goranskih osnovnih škola uredili samo i opremili učionice u kojima će ovaj projekt biti realiziran. U planu je i izrada priručnika za nastavnike. Poduka nastavnika kreće u Čabru i bit će nastavljena u svim ostalim goranskim osnovnim školama. Moguće je da će projekt ići i dalje, odnosno na druge osnovne škole naše Županije, ali za sada krećemo s goranskim školama, promatrat ćemo razvoj, analizirati i vrednovati učinjeno te nakon evaluacije vidjeti može li se primjenjivati i u drugim sredinama”, rekla je pročelnica Stilin.

Ravnateljica OŠ Petar Zrinski Silvana Šebalj Mačkić rekla je kako je oprema za ovaj projekt instalirana u informatičkoj učionici.”Cilj nam je odgajati djecu u duhu proaktivnog načina razmišljanja te jačanje ekološke svijesti i brige o zaštiti okoliša. Ovaj projekt baš to omogućuje, drago nam je što smo u njega uključeni, a imamo i dovoljan broj kvalitetnog nastavnog kadra za realizaciju ovog projekta koji će, vjerujem, donijeti lijepe rezultate”, rekla je ravnateljica Šebalj Mačkić.

Nakon predstavljanja projekta predstavnici tehnoloških partnera “Prigode”, a to su 3T Cable i EDIH Adria, održali su i prvu radionicu za djecu koju zanima spomenuto područje.

FOTO: Novi list

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.