Digitalni servisi Zavoda za prostorno uređenje PGŽ prostorno planiranje približavaju građanima

Press konferencija 19.04.2023 Prostorno uređenje

Resorna pročelnica Koraljka Vahtar-Jurković i ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje PGŽ Adam Butigan sa suradnicima predstavili su “VidiPlan”, “PratiPlan” i “IzvadiPlan”, digitalne servise Zavoda, jedinstvene u Hrvatskoj, koji građanima i stručnoj javnosti omogućuju i olakšavaju uvid i sudjelovanje u postupcima prostornog uređenja.

Kako je istaknuto, Zavod kontinuirano svoje djelovanje i rezultate rada nastoji učiniti transparentnima, a proces prostornog planiranja približiti građanima i stručnoj zajednici dok prezentirani servisi predstavljaju inovativni pristup digitalizacije segmenta prostornog uređenja.

PratiPlan” olakšava sudjelovanje javnosti u procesu prostornog planiranja. Omogućuje prikaz prostornih planova, pruža informacije o planovima u izradi i na javnoj raspravi. “PratiPlan” omogućuje i predbilježbu za primanje obavijesti o tijeku izrade prostornih planova za željene lokalitete.

VidiPlan” postupak prostornog planiranja čini transparentnijim, a informacije iz prostornih planova dostupnijima javnosti. “VidiPlan” objedinjuje sve službene i dnevno ažurirane podatke, omogućujući identifikaciju i pregled usvojenih prostornih planova svih razina za odabranu lokaciju.

IzvadiPlan” olakšava korištenje službenih prostorno planskih podataka za bilo koje odabrano područje u županiji i omogućuje izradu službenog izvatka iz grafičkog dijela Prostornog plana Primorsko-goranske županije.

U uvodnom obraćanju pročelnica Vahtar-Jurković istaknula je da Zavod ima najsuvremenije aplikacije i sustave poput Informacijskog sustava prostornog uređenja u okviru kojeg je razvijen Geoportal PGŽ kao središnje mjesto pristupa nizu sadržaja i servisa. “Možemo biti ponosni na sve ono što je Zavod učinio po pitanju digitalizacije”, rekla je pročelnica i dodala da Zavod ima izvanredne prostorne podatke koji su baza, ne samo za prostorno planiranje, već i rad drugih upravnih odjela, ali i gradova i općina.

U kratkom osvrtu na rad ove javne ustanove u prethodnoj godini, ravnatelj je, uz ostalo, naveo kako je dovršena i prezentirana znanstveno stručna publikacija „Analiza ranjivosti obalnog područja Primorsko-goranske županije zbog podizanja razine mora“ kao rezultat višegodišnje suradnje s Građevinskim fakultetom iz Rijeke. Na poticaj Turističke zajednice Gorskog-kotara izrađena je stručna podloga „Prostorni identiteti ruralnih naselja Gorskog kotara“, smjernice kojim se definiraju standardi za planiranje razvoja naselja i oblikovanje tradicionalnih građevina u ovom dijelu županije. Dovršen je i projekt „Razvoj održivog turizma u Primorsko-goranskoj županiji za pilot područje Crikveničko vinodolske rivijere“ koji se bavi propitivanjem prihvatnog kapaciteta prostora i određivanjem turističkog prihvatnog kapaciteta destinacije.

Tijekom 2022. usvojene su i druge izmjene i dopune Prostornog plana te je pokrenut postupak izrade trećih. Također, od strane Županijske skupštine u ožujku 2022. godine prihvaćeno je Izvješće o stanju u prostoru za razdoblje 2017-2020.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.