Kontrola vrste i koncentracije peluda u Lječilištu Veli Lošinj

Press konferencija 13.05.2023 Zdravstvo

Na upravnoj zgradi Lječilišta Veli Lošinj, Nastavni zavod za javno zdravstvo postavio je uređaj za mjerenje vrsta i koncentracija peluda u zraku. Na press konferenciji prof. dr.sc. Darija Vukić lušić, voditeljica Odsjeka za sanitarnu mikrobiologiju i biologiju okoliša NZJZ izjavila je “Trenutni rezultati pokazuju dominaciju peludnih zrnaca graba, hrasta, čempresa i masline, ali je za drveće koncentracija peludi umjerena, dok je za trave koncentracija peludi izuzetno niska.” Također je istaknula da je po posljednjih procjenama u Europi danas preko 150 milijuna ljudi s alergijskim bolestima, te da se očekuje da će taj broj i dalje rasti, što nosi povećanje troškova zdravstvene zaštite.

Ravnateljica Renata Žugić rekla je da već i prije postojao interes posjetitelja spram podataka o prisutnosti peludi, te je do sada utvrđeno da su za osobe koje imaju alergijske reakcije ovdje znatno blaže nego li u sredinama iz kojih dolaze.

Gradonačelnica Malog Lošinja koji je sufinancirao postavljanje ovog uređaja, Ana Kučić istaknula je značaj ovakvih istraživanja i daljnje afirmacije destinacije kao klimatskog liječilišta, ali i značaj kontrole kakvoće te predstojećeg dodtnog povećanje lokacija nadzora.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.