Za razvoj hrvatskih otoka na raspolaganju 150 milijuna eura iz EU-a

Konferencija 28.05.2023 Regionalni razvoj

Hrvatska je uz Finsku jedina europska zemlja koja ima poseban zakon o otocima, a što već samo po sebi dovoljno govori o njihovoj važnosti, rečeno je, uz ostalo, na konferenciji “Razvoj pametnih i održivih otoka”, koju je u Opatiji organizirao Novi list, a u ime PGŽ-a prisustvovao joj je resorni pročelnik Ljudevit Krpan.

Uvod u raspravu je dao Šime Erlić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije koji je kazao kako PGŽ ima površinom najveće otočno područje i najveći broj stanovnika na otocima i dobro poznate prilike na otocima. One su uvijek izazovne, ali se situacija stalno popravlja uz vidljiv napredak. Otoke ministarstvo stavlja u poseban fokus, uz pomoć fondova EU-a, što će omogućiti dodatni razvoj, navodi Erlić.

“U novoj financijskoj perspektivi smo kroz pregovore s Europskom komisijom dogovorili poseban fond od 150 milijuna eura za otoke, povrh ostalih fondova. Programi iz tih fondova razvijat će se na način da se razgovara s otočanima i utvrdi što im točno treba i što žele. Taj je mehanizam u začetku, tek ga najavljujemo, ali uvjereni smo da će funkcionirati i stvoriti dodatni iskorak u razvoju otoka. Veliki projekti važni su za otoke, ali za svakodnevni život otočana bitni su i manji projekti, kao i projekti zaštite otočnih ekosustava koji su najvredniji resurs”, istaknuo je ministar.

O perspektivama razvoja otoka raspravljalo se u dva panela. Prvi je “Povezanost, gospodarstvo i politika razvoja” dok je tema drugog panela bila mogućnosti i izazovi razvoja održivog i pametnog turizma na otocima.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.