Goranskim načelnicima i gradonačelnicima prezentirana studija za očuvanje prostornog identiteta Gorskog kotara

Konferencija 01.06.2023 Prostorno uređenje

Kako bi se pridonijelo očuvanju prostornih identiteta ruralnih naselja Gorskog kotara, Zavod za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije izradio je studiju kojom su definirane smjernice za planiranje naselja. Studija je predstavljena i uručena na korištenje načelnicima i gradonačelnicima goranskih JLS-ova.

Inicijativa za promišljanje o načinu sprečavanja negativnih utjecaja na vizualni identitet naselja pristigla je od Turističke zajednice Gorskog kotara koja se obratila Zavodu sa zamolbom da razmotri mogućnosti uspostavljanja prostornih standarda kojima bi se usmjerilo građenje u Gorskom kotaru, pojasnio je ravnatelj Zavoda Adam Butigan. Naime, uočeno je kako se temeljem donesenih dokumenata prostornog uređenja grade stambeni, ali i ostali objekti koji tipologijom i ostalim obilježjima odudaraju od tradicionalnog načina gradnje na tom području.

Ravnatelj je naveo da se smjernice mogu koristiti i kao podloga za izradu prostornih planova, a ukoliko se djelomično ili u potpunosti implementiraju u prostorne planove, one postaju pravilo za građenje u naseljima Gorskog kotara.

Na završnoj prezentaciji prisustvovao je i zamjenik župana Petar Mamula koji je istaknuo da Gorski kotar postaje sve atraktivnijii investitorima i u tom smislu je dobra incijativa da se izradi studija koja nalaže u kojem smjeru treba ići da bi se zaštititla tradiconalna gradnja i identitet određenog kraja. U kontekstu turističke ponude, direktor Turističke zajednice Gorskog kotara Petar Hrg ukazao je na važnost autohtone i tradicionalne ponude koja je sve važniji motiv dolazaka gostiju.

Gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić mišljenja je da je važno očuvati stari identitet kuća, ali na temelju njega, zadati novi pristup koji će omogućiti ulaganja u ovaj kraj. Naime, kako je rečeno u prezentaciji, izradom smjernica želi se obogatiti i sačuvati prostor te usmjeriti oblikovanje i gradnja novih objekata na području Gorskog kotara. Nije cilj ove studije konzervirati prostor Gorskog kotara već stvoriti temelje za budući razvoj tipologije baziran na goranskim krojenima afirmirajući time prostorni identitet goranskog kraja.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.