Preko 250 srednjoškolaca u Primorsko-goranskoj županiji pohađalo predmet „Škola i zajednica“

Konferencija 19.06.2023 Obrazovanje

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci održano je završno događanje u okviru fakultativnog predmeta „Škola i zajednica“ (ŠiZ).

Kako je istaknuto, uz snažnu podršku Primorsko-goranske županije u školskoj je godini 2022./2023. pilotirano uvođenje fakultativnog predmeta „Škola i zajednica“ u 14 srednjih škola, a pohađalo ga je čak 258 primorsko-goranskih srednjoškolaca. U ŠiZ-u su sudjelovali učenici i nastavnici iz Bakra, Delnica, Lošinja, Moravica, Opatije i Rijeke.

Zamjenica župana Marina Medarić je zahvalila uključenima u realizaciju „Škole i zajednice“, posebno istaknuvši zadovoljstvo što se ovaj fakultativni predmet provodio u našoj županiji i što ga je pohađao toliko velik broj srednjoškolaca.

Okupljene su pozdravili i predsjednik Županijske skupštine PGŽ Marko Boras Mandić te gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, dok je Boris Jokić, govoreći u ime tima koji je osmislio kurikulum, istaknuo kako je ŠiZ preuzelo 59 hrvatskih škola koji pohađa 1344 učenika, a 88 nastavnika i nastavnica prošlo je edukaciju za provođenje tog predmeta.

„Ovaj predmet nema svoju knjigu, već mladi ljudi izlaze u svoju zajednicu i sami mapiraju probleme, sagledavaju ih iz različitih perspektiva te nakon toga upozoravaju dionike vlasti“, izjavio je Jokić.

Dobrodošlicu su uputili i ravnateljica Zaklade Sveučilišta u Rijeci Bojana Ćulum Ilić i dekan Filozofskog fakulteta Aleksandar Mijatović, kao i rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija, koja je u svom uvodnom obraćanju istaknula kako je akademska zajednica smatrala da je prirodno osnovnoškolski program građanskog odgoja nadograditi i prilagoditi srednjoškolcima, a što je rezultiralo ŠiZ-om.

U sklopu događanja učenici su predstavili rezultate svoga rada tijekom protekle školske godine, a neki od izazova na koje su učenici predlagali rješenja su: problemi otpada, poboljšanje kvalitete života mladih u Gorskom kotaru, situacija s migrantima na riječkom kolodvoru i brojne druge.

Radovi učenika predstavljaju novu snagu županije i dokazuju da srednje škole posjeduju brojne potencijale među odgojno-obrazovnim radnicima. Još važnije, aktivnosti ŠiZ skupina dokazuju da je aktiviranje mladih moguće i da je njihov glas artikuliran, promišljen i usmjeren dobrobiti zajednice, zaključeno je na događanju.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.