Osobe s invaliditetom

Što sve proživljavaju žene s invaliditetom u Hrvatskoj

Predavanje 27.02.2020 Socijalna politika
04.03.2020.14:00
Rijeka

Šesta sjednica županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova održati će se dana 4. ožujka 2020. godine (srijeda) s početkom u 14:00 sati u  Primorsko-goranskoj županiji, Rijeka, Slogin kula2, konferencijska sala 601.

Tema sjednice je „Što sve proživljavaju žene s invaliditetom u Hrvatskoj“, a uvodničarka će biti zamjenica Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević.

Jesmo li doista društvo koje se brine o svim svojim članovima, kakvo nam je zakonodavstvo i socijalna politika, gdje i kako žene s invaliditetom žive i rade, kakva im je zdravstvena skrb, obrazovanje i mogućnosti zapošljavanja, imamo li primjera dobre prakse, to su pitanja koja ćemo otvoriti i razgovarati na sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova PGŽ, u srijedu 4. ožujka 2020.

Ukratko, u Europskoj uniji živi više od 80 milijuna osoba s invaliditetom, od toga je 46 milijuna žena i djevojčica s invaliditetom, što znači da četvrtina Europljana ima člana obitelji s invaliditetom.

Prema podacima Registra Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u nas je evidentirano 202.114 žena s invaliditetom, od toga su 16.444  djevojčice i djevojke u dobi do 18 godina, 75.781 ih je u radno aktivnoj dobi do 64 godine, dok ih je najviše – 109.886 starije od 65 godina.

I dalje, danas osobe s invaliditetom ne uživaju u potpunosti svoja građanska i socijalna prava, a žene i djevojčice s invaliditetom ostaju izvan donošenja odluka u području rodne ravnopravnosti.

Žene su više izložene višestrukoj diskriminaciji, od obrazovanja do zapošljavanja. Tek oko 18 posto ih ima srednje školsko obrazovanje dok je muškaraca s invaliditetom sa srednjom školom dvostruko više. Nešto više od tri posto ih ima visoku naobrazbu, a muškaraca je oko četiri posto.

Žene s invaliditetom su više izložene nasilju, i to ne samo od svojih partnera nego i od obitelji. Po podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, one trpe i posebni oblik diskriminacije – izolaciju i socijalnu isključenost, što otvara put dugotrajnom siromaštvu.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.