Nove županijske pročelnice započele s radom, utvrđen Nacrt prijedloga Strateškog plana razvoja poljoprivrede PGŽ do 2027. godine

Press konferencija 03.07.2023 Opći poslovi, Poduzetništvo, Pomorsko dobro, Turizam, Zdravstvo

Novo izabrane pročelnice županijska Upravna odjela, Alessandra Ban, Vesna Čavar, Branka Mimica i Izabela Linčić Mužić predstavile su se javnosti na redovitoj konferenciji za novinare, a dobrodošlicu na njihov prvi radni dan i puno uspjeha u vođenju poslova iz dodijeljene im resorne nadležnosti zaželio im je župan Zlatko Komadina.

Pročelnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Alessandra Ban istaknula je da joj je velika čast i izazov biti na čelu resora jedne od najnaprednijih županija. Ban dolazi iz privatnog sektora s preko 30 godina radnog iskustva u domaćim i inozemnim korporacijama, a želja joj je na novoj poziciji sa suradnicima donijeti što više pozitivnih promjena te građanima i poduzetnicima pokušati osigurati što bržu i bolju suradnju s PGŽ-om.

Pročelnica je predstavila Nacrt prijedloga Strateškog plana razvoja poljoprivrede Primorsko-goranske županije za razdoblje 2023.-2027. koji je upućen na savjetovanje s javnošću. Kako je navela, cilj plana jest potaknuti razvoj ruralnog prostora županije kroz jačanje konkurentnosti poljoprivrede, poboljšanje kvalitete života u ruralnim područjima, postizanje raznolikosti ruralnoga gospodarstva i povezivanja s turističkim sektorom, očuvanje i revitalizaciju poljoprivrednog zemljišta te održivost poljoprivredne proizvodnje. Značajne aktivnosti u budućem razdoblju odnose se na implementaciju zelenog poduzetništva i inovacija, očuvanje biološke raznolikost te prilagodbu klimatskim promjenama i gospodarenje ugljikom u poljoprivredi županije. Plan je izrađen u suradnji sa Sveučilištem u Splitu u cilju jačanja poljoprivrede u gospodarstvu PGŽ-a. Konačan nacrt Plana uputit će Županijskoj skupštini PGŽ na usvajanje.

„Nismo klasična poljoprivredna županija, ali imamo vrijednih površina i vrijednih ljudi i cilj nam je stvoriti kvalitetu u stočarstvu, pčelarstvu, vinogradarstvu, maslinarstvu“, komentirao je župan.

Izabela Linčić Mužić, pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze kazala je kako u PGŽ dolazi iz prirvrede te je u Dalmontu radila kao Voditeljica pravnih, kadrovskih i općih poslova. “Pomorsko dobro je opće dobro, a naša Županija obiluje pomorskim dobrom. Na nama je da ostvarimo njegovu zaštitu te koncesioniranjem stvorimo dodatnu vrijednost. Jednako važan dio je i prometna povezanost i svakako ću toj domeni dati puno pažnje”, poručila je.

Istaknula je da je dana suglasnost ravnatelju ŽLU Krk za zaključivanje ugovora o sufinanciranju III. faze rekonstrukcije i dogradnje luke Baška koja obuhvaća proširenje gata Garofulin s izgradnjom tri gata. Ugovorena vrijednost radova iznosi 1,95 milijuna eura (bez PDV-a), a izvođač radova je tvrtka BSK Commerce d.o.o. iz Rijeke. Za projekt Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture odobrilo je iznos sufinanciranja od 550 tisuća eura, 130 tisuća eura sufinancirat će se iz Proračuna PGŽ, a preostali iznos osigurat će ŽLU Krk. Dovršetkom III. faze luka Baška će dobiti 154 nova komunalna i nautička veza. Rok za izvođenje radova je do kraja ove godine.

Po struci doktorica medicine, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Vesna Čavar, dugodišnja je zaposlenica i ravnateljica županijskog Crvenog križa. “Znamo da je zdravstvo temelj naše sigurnosti”, rekla je Čavar koja u okviru svojeg resora planira raditi više na preventivi.

Također je istaknula i da je donijeta odluka o rasporedu proračunskih sredstava Domu zdravlja PGŽ namijenjenih ulaganju i opremanju objekata. U ukupnom iznosu od 274.573,65 eura izvršit će se izrada instalacije centralnog grijanja s ugradnjom novog toplovodnog kotla DZ PGŽ u Ispostavi Opatija (lokacija Lovran), zamijeniti pokrov na dijelu krova i sanacija toplovoda zgrade u Ispostavi Mali Lošinj te opremiti treći kat zgrade Doma zdravlja u Rijeci na lokaciji Ive Marinkovića zajedno s izvođenjem građevinskih i ostalih radova.

Dosadašnja privremena pročelnica UO za opću upravu i upravljanje imovinom Branka Mimica nastavlja voditi taj upravni odjel. Diplomirana je pravnica s devetnaest godina radnog iskustva u Primorsko-goranskoj županiji. U svom predstavljanju izvijestila je kako je s današnjim danom stupio na snagu Kolektivni ugovor za službenike i namještenike upravnih tijela PGŽ.

Pročelnica je navela da je kolektivno pregovaranje sa Sindikatom državnih službenika i namještenika RH bilo primjer dobre prakse i dokaz uspješnog socijalnog partnerstva. Iako su Pravilnikom o radu prava i obveze županijskih službenika bila dobro regulirana, ona su ovim ugovorom dodatno poboljšana, dodaje pročelnica. Kolektiovnim ugovorom zaposlenicima je povećana osnovica plaće za skoro četiri posto, a o njoj će se prije donošenja proračuna za iduću godinu pregovarati svake godine. Ugovor je zaključen za razdoblje od pet godina, a primjenjuje se na 324 zaposlenika na neodređeno vrijeme.

Mimica se osvrnula i na najavu izmjene Zakona kojima bi se upravljanje velikim dijelom imovine u vlasništvu Republike Hrvatske spustilo na županijsku razinu. Međutim, prema riječima pročelnice, u tom slučaju neće se moći preuzeti službenici koji su do sada radili taj posao jer ih nema.

Od ostalih aktualnosti, župan Zlatko Komadina izvijestio je da je s predsjednikom Uprave Erste&Steiermärkische Bank d.d. Christopherom Schoefboeckom potpisan Ugovor o donaciji kojim Erste banka donira iznos od 132.700,00 eura namijenjen potpori projekata iz područja sporta u 2023. godini. Donirana sredstva namijenjena su za nabavku sportske opreme, potporu županijskim sportskim savezima za rad s mladima te potporu klubovima nositeljima kvalitete ekipnih loptačkih sportova.

Župan Komadina dodaje i da je dugogodišnja voditeljica Odjela specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite Doma zdravlja PGŽ i članica Upravnog vijeća ove ustanove, Emina Grgurović Dujmić izabrana za novu ravnateljicu ove najveće županijske zdravstvene ustanove.

Na upit novinara o zagađenjima mora, župan je odgovorio da je situacija loša još od Termoelektrane, a sada i rafinerije, ali je dobro što su INA i HEP priznali krivnju što je važno za financiranje sanacije.

“Radi o starom zagađenju i starim naslagama ugljikovodika ispod podzemlja rafinerije. Kako navodi struka, uslijed velike oseke i kiše dolazi do ispiranja podzemlja i na žalost, možemo očekivati još onečišćenja. Rafinerija je ozbiljno shvatila problem i krenula s bušotinama s tendencijom da iscrpi ugljikovodike iz podzemlja prije nego završe u moru. Županijski operativni centar je u kontaktu sa izvođačem radova i sanacija je svakodnevno u tijeku”, kazao je župan Komadina.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.