U Mošćeničkoj Dragi održana petnaesta smotra i regata tradicijskih barki na jedra “Mala barka – Štorija od mora”

Manifestacija 08.07.2023 Pomorsko dobro, Turizam

Petnaesta smotra i regata tradicijskih barki na jedra “Mala barka – Štorija od mora” održava se u Mošćeničkoj Dragi. Svečano otvorenje manifestacije održano je na draškoj rivi gdje je pred mnogobrojnim domaćim i stranim turistima inaugurirana tabela “Draga mjesto bogate ribarske i pomorske baštine”, a zatim i otvorena izložba “Judi od mora i male barki” autora Marka Valjka.

Manifestacija je sufinancirana sredstvima iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, a godinama se realizirala u sklopu EU projekata „Mala barka“, „Mala barka 2“ i „Arca Adriatica“ u kojima je Primorsko-goranska županija bila vodeći partner.

Uz Roberta Mohovića, predsjednika Organizacijskog odbora “Male barke” ujedno i laureata ovogodišnje nagrade Primorsko-goranske županije upravo za doprinos u području očuvanja i revitalizacije pomorske baštine Kvarnera, na otvaranju su se obratili pročelnica UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije Alessandra Ban te načelnik općine Riccardo Staraj.

Program prvog dana i večeri “štorije od mora” upotpunio je sajam eko-etno proizvoda te koncert Limene glazbe Spinčići. U sklopu promocije maritimne baštine prikazan je način podvodnog održavanja brodova u moru, a u luku je uplovio i lošinjski loger “Nerezinac. Okupljeni su imali priliku razgledati “Kuću od mora” uz stručno vodstvo, ali i sudjelovati u radionici tradicijskih pomorskih vještina. Večer je zaključena revijalnom veslačkom regatom te vatrometom.

Za subotu je planirana regata tradicijskih plovila s početkom u 14.30 sati, a poslijepodne panoramska vožnja bracerom »Tornado Blue« iz 1898. Navečer je svečana podjela nagrada i priznanja sudionicima regate, a program će se zaokružiti u nedjelju kada će uz sajam eko-etno proizvoda, prezentaciju maritimne baštine biti organiziran, ribolov s rive za djecu i radionica prepoznavanja vrsta ribe. Tu je još i natjecanje u potezanju konopa te večernji prikaz izvlačenja barki na plažu kada još nije bilo zaštićene luke “Tira barke na pesak kako pred 100 let”. Festival mora i barki zaključit će se uz nedjeljni večernji glazbeni program na rivi.

novinet.tv

Foto: Angela Maksimović

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.