Održana 15. izložba Creske ovce

Manifestacija 08.07.2023 Kultura, Turizam

Na 15. izdanju izložbe “Creska ovca” u Orlecu na otoku Cresu posjetitelji su mogli razgledati izložbu ovaca, izbor za najboljeg ovna, pratiti zanimljivo natjecanje u šišanju ovaca te potom uživati u glazbi uz Gustafe. Mnogobrojne okupljene pozdravili su zamjenica župana Marina Medarić i gradonačelnik Cresa Marin Gregorović.

Cilj ove tradicionalne manifestacije je promocija otočnog ovčarstva i creske ovce kao autohtone pasmine. Stanovnici otoka Cresa poštuju ovce, koje su na škrtoj otočkoj zemlji othranile i odškolovale generacije otočana. Iako pouzdanih podataka o porijeklu creske ovce nema, pretpostavlja se da je, kao i ostale ovce s hrvatskih otoka, nastala oplemenjivanjem lokalnih ovaca španjolskim, francuskim i talijanskim merino pasminama uz presudnu ulogu okoliša.

Creska ovca uzgaja se na otocima Cresu i Lošinju, a iako se nekad uglavnom uzgajala zbog vune, danas je glavni ovčji proizvod na otoku meso – mlada creska janjetina. U manjem broju gospodarstava proizvodi se i Creski sir.

Foto: Visit Cres

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.