Potpisan Sporazum o razvoju pametnih sustava za dekarbonizaciju energije

Potpisivanje ugovora 14.07.2023 Regionalni razvoj, Upravljanje projektima, Zaštita okoliša

Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka i riječki Tehnički fakultet potpisali su sporazum o suradnji na razvoju pametnih sustava za dekarbonizaciju energije kojim će se razviti CO2 neutralno područja lokalne i regionalne samouprave i poticati, pored ostalog, strateško planiranje dekarbonizacije energetskog sektora, korištenje energije iz obnovljivih izvora, održivo korištenje vlastitih prirodnih resursa i smanjenje utjecaja uporabe fosilnih goriva.

Sporazum su u sjedištu Primorsko-goranske potpisali župan Zlatko Komadina, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i dekan Tehničkog fakulteta Lado Kranjčević
naglasivši da su potpisnici vrlo brzo pronašli zajednički jezik što je rezultiralo realizacijom ovog dokumenta u kratkom roku.

„Ugljikovodici će biti u upotrebi još određeno vrijeme, dok ne stasaju svi obnovljivi izvori energije, ali moramo se pripremiti, i Grad Rijeka i prostor županije, za prelazak na zeleni plan u što kraćem periodu te postupeno s našim znanjem i strukom osigurati zdraviji okoliš i ostaviti čišći planet generacijama koje dolaze“, rekao je župan.

Slična stajališta iznio je i gradonačelnik podsjetivši da je temeljem europskih regulativa trajna obveza Grada i Županije smanjenje emisije CO2, što je ujedno i jedna od ključnih politika EU.

„Provedba svih odluka i zakona svodi se na lokalnu razinu. Grad Rijeka je još 2009. potpisao Sporazum koji regulira smanjenje emisije CO2 u atmosferu, a 2019. osnažio dodatnim potpisima u Bruxellesu. Nastojimo se toga pridržavati konkretnim projektima poput solarnih elektrana, povećanja učinkovitosti toplinskih sustava, nabave novih autobusa pogodnih za okoliš i sl.“, rekao je gradonačelnik.

Dekan Kranjčević naglasio je da je sada pravi trenutak za Sporazum jer ulazimo u dinamično doba što se tiče energije.

„Sama geopolitička situacija ubrzala je proces prelaska s ugljikovodika na zelene izvore energije. U sljedećem razdoblju moramo razmišljati o vjetroelektranama, solarnim i virtualnim elektranama, kogeneracijskim postrojenjima, električnim sustavima za napajanje automobila i skladištenju energije u vodik, u čemu, imajući u vidu specifičan položaj Rijeke, možemo ostvariti napredak, a Rijeka se pozicionirati na razini Hrvatske kao vodeća u energetskoj tranziciji“, rekao je dekan.

Prorektorica za digitalizaciju i razvoj Sveučilišta u Rijeci Senka Matešić, u ime rektorice Snježane Prijić Samaržije, izrazila je snažnu podršku Sveučilišta ovoj suradnji koja doprinosi UN-ovim ciljevima održivog razvoja, što je u skladu sa sveučilišnim politikama i praksama.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su i pročelnik UO za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan, ravnatelj JU Zavod za prostorno uređenje Adam Butigan, v.d. ravnatelja Rea Kvarner Sanjin Vranković, privremena pročelnica UO za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte Jana Sertić i Tajana Jukić Neznanović, viša savjetnica – specijalistica za održivi razvoj iz Grada Rijeke te iz Tehničkog fakulteta Rijeka prodekani Jonatan Lerga i Domagoj Lanc, profesor Alfredo Višković i viši asistent Vladimir Franki.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.