Rab film festival i ove godine okupio filmsku elitu

Film 20.08.2023 Kultura

Primorsko-goranska županija, TZ Kvarnera, Grad Rab uz Hrvatski audiovizualni centar, i ove su godine ponosni pokrovitelji Rab film festivala koji se od 18. do 23. kolovoza održava na Rabu.

Peti put zaredom ovaj je renomirani Festival istraživačkog filma pod motom “Uronimo u more istine”, okupio filmsku elitu na čelu s proslavljenim glumcima Zrinkom Cvitešić, Vedranom Mlikotom, Reneom Bitorajcem, Jelenom Lopatić, Jasnom Žalicom, Goranom Kulenovićem, Danilom Šerbedžijom i Goranim Grgićem.

RAFF svake godine u Rab dovede sjajne goste, izuzetne filmske i medijske profesionalce. Svi uživaju u filmovima i razgovorima, pohvalili su se na otvorenju rapski gradonačelnik Nikola Grgurić i direktor festivala Robert Tomić Zuber, dok je iznimnu kvalitetu Festivala pohvalio direktor HAVC-a Chris Marchich.

Uz filmski program, svaki dan Festivala održava se i serija razgovora nazvana RAFF Talk.

Posebno zanimljiv bio je panel razgovor o koegzistenciji kulturnih sadržaja, filmskih festivala i turizma na kojima su govorili direktori festivala iz Motovuna/Cinehill, Pule, Zagreba, Beograda i Raba; Nenad Puhovski (ZagrebDox), Igor Mirković (Cinehill), Veton Nurkollari (DokuFest), Rajko Petrović (Slobodna Zona), Chris Marchich (HAVC) i Robert Tomić Zuber (RAFF). Njihov je zajednički zaključak potreba i važnost edukacije filmske publike svih generacija kroz filmske festivale i još više razumijevanja i suradnje s državom te s lokalnom samoupravom po pitanju ulaganja u sadržaje u kulturi i pomoć u njihovoj realizaciji. Kao primjer dobre prakse, direktor festovala Robert Tomić Zuber istaknuo je suradnju s Primorsko-goranskom županijom i TZ Kvarnera.

Svoja razmišljanja u filmskoj industriji, statusu filma i glumaca u kontekstu mogućnosti normalne egzistencije, u panelima su govorili i Zrinka Cvitešić, Vedran Mlikota, Borko Perić, Pjer Žalica, Rene Bitorajac, Jasna Žalica, Nenad Puhovski, Igor Mirković, Silvana Menđušić, Maja Sever.

Najposjećenija filmska projekcija bila je ona filma Gorana Kulenovića, snimljenog po romanu Zorana Ferića, “Smrt djevojčice sa žigicama” kojom je i otvoren 5. Rab Film Festival. Zbog velikog interesa publike, uz rapska kina – Ljetno i Zimsko – posebno je za otvaranje Festivala postavljeno i Kino Kulica, dok su se druženja sudionika uz glazbeni program i zanimljive panele s raspravama o suradnji filmske industrije s turizmom i medijima te radionice za studente događale na festivalskom trgu Varošu, u samom centru grada Raba.

Osim Kulenovićevog filma, ovogodišnji RAFF publici je donio priče iz cijeloga svijeta – od borbe za ženska prava u Iranu u filmu „Sedam zima u Teheranu“, preko ilegalnog prijevoza migranata u filmu „Na granici“ i ekološkog zagađenja plastikom kroz zanimljiv naslov „Plastic Fantastic“ te rata u Ukrajini u filmu „Istočna fronta“ i suživota dviju kultura u filmu „Snajka“.

Dobitnike nagrade RAFF-a za igrani i dokumentarni film izabrat će tročlani festivalski žiri, glumica Zrinka Cvitešić, umjetnički direktor DokuFest-a iz Prizrena na Kosovu Veton Nurkollari, te nagrađivani filmski redatelj iz Bosne i Hercegovine Pjer Žalica.

Sjajan koncert na temu filmske glazbe održala je hrvatska glazbena diva Radojka Šverko u pratnji poznatih riječkih glazbenika Vladimira Babina, Tončija Grabušića, Damjana Grbića i Zvonimira Radišića.

FOTO: Rab film festival

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.