Obnovljen povijesni Vicićev most u Liču

Obilazak 04.09.2023 Ruralni razvoj, Turizam

U Općini Fužine svečano je otvoren obnovljeni Vicićev most u Liču. Obnovom povijesnog mosta proširena je turistička ponuda mjesta ju cilju da se posjetiteljima pruži dodatne sadržaje gdje će moći više uživati u prirodi ovog kraja, a samim time utjecati i na ravnomjeran razvoj svih naselja u općini, naglasio je David Bregovac, načelnik Općine Fužine povodom svečanog otvorenja novog rekreacijskog centra Vicićev most.

Dožupan Petar Mamula naglasio je značaj ljudi poput Dražena Starčevića koji proučavanjem povijesti daju nemjerljiv doprinos svom zavičaju te stvaraju temelje za projekte poput Vicićevog mosta koji istodobno čuva i povijest i predstavlja obogaćivanje turističke ponude.

O samom mostu i povijesti Liča govorio je Dražen Starčević, predsjednik Etnografske udruge »Sv. Juraj«, čiji su članovi zaslužni za inicijativu i ideju o obnovi i revalorizaciji Vicićevog mosta koji je, napomenuo je Starčević, ime dobio po tome što je do njega vodila cesta koja je bila izgrađena od kuće tadašnjeg stanovnika Liča koji se prezivao Vicić.

Svečanost otvaranja ukrašena je i predstavljanjem uz samo izletište postavljene skulpture »Slomovi«, zagrebačkog akademskog kipara Vladimira Novaka.

Ukupna vrijednost uređenja rekreacijskog centra »Vicićev most« iznosi gotovo 177 tisuća eura, od čega je gotovo 129 tisuća eura sufinacirano od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te nešto više od 14 tisuća eura od Primorsko-goranske županije. Općina Fužine osigurala je nešto više od 33,3 tisuće eura vlastitih sredstava.

Foto: Antonio Ružić, Torpedo.media

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.