Postavljena prva komunikacijska ploča za potpomognutu komunikaciju u Rijeci i PGŽ

Manifestacija 16.09.2023 Socijalna politika

Na dječjem igralištu Potok, ispred Dječjeg doma Ivana Brlić Mažuranić, Udruga za skrb autističnih osoba s partnerima postavila je prvu komunikacijsku ploču za potpomognutu komunikaciju u Gradu Rijeci i PGŽ-u i na taj način podržala mlade u izgradnji ravnopravnijeg društva za vršnjake s razvojnim teškoćama.

Riječ je o prvoj od pet komunikacijskih ploča u okviru projekta “Retrovizor” , a uz riječke parkove ploče će svoje mjesto naći i u OŠ Centar te Centru za autizam. Učenica OŠ Centar Valeri Drača, pojasnila je kako je za prvu lokaciju gdje je postavljena ploča odabran je park na Potoku iz razloga što se nalazi blizu Centra za autizam te su učenici procijenili da je tu komunikacijska ploča najpotrebnija.

Naime sam ploča je nastala u okviru projekta »Retrovizor« kojim je Udruga napravila iskorak u društvenoj uključenost djece i osoba s razvojnim teškoćama u svakodnevnom životu, koristeći se alatima predmeta građanskog odgoja te dodatno aktivirala mlade za društvenu participaciju u lokalnoj zajednici kojoj pripadaju. U izradu ploče bili su uključeni polaznici Centra za autizam te učenici OŠ Centar” navela je predsjednica udruge Lidija Penko.

“Učenike iz Centra za autizam Rijeka i OŠ Centar uključili smo u provedbu projekta, ne samo kao korisnike, već i kao glavne protagoniste u rješavanju potreba osvještavanja unutar lokalne zajednice. Učenici su podučavani o volontiranju, ali i o različitosti” kazala je Krupljanin.

Pročelnica UO za Socijalu i mlade Dragica Marač navela je kako je danas u PGŽ registrirano 1426 djece s raznim poteškoćama u razvoju u dobnim skupinama od 0 – 19 godina, a upravo oni čine najranjiviju skupinu.

Neverbalnu ili augmentativnu komunikaciju koriste djeca i odrasli iz autističnog spektra, osobe s višestrukim, intelektualnim ili komunikacijskim teškoćama, Down sindromom, cerebralnom paralizom, usporenim razvojem govora i sl. Komunikacijske ploče samo su jedan oblik sustava potpore da osoba s govornim teškoćama može komunicirati. 

Ukupna vrijednost projekta je gotovo 15.000 eura, a osigurana je kroz financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Više na: torpedo.media

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.